Idén hat pincészet palackozhatja Zala zászlósborát, a Hegykét

Idén hat pincészet palackozhatja Zala zászlósborát, a Hegykét

Fotó: Cezar Pincészet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén már hat borászat palackozhatja a Zalai borvidék tavaly bemutatott közösségi bormárkáját, a Hegykét. A borok minősítésére március 24-én került sor a hévízi NaturMed Hotel Carbonában. Az eseményen a mintákat annak alapján rangsorolták, hogy melyek felelnek meg leginkább a küldetésnek, amit az összefogásban résztvevők megálmodtak.

A közel másfél órás, origó rendszerű pontozás során a zsűritagok (akik között lapunk Da bibere rovatának két tagja is helyet kapott) az úgynevezett belövő bor alapján megbeszélték, mik az elvárások a leendő Hegykékkel szemben, majd az azzal való egyezés esetében nullával, attól való eltéréskor iránya és mértéke szerint –1, –2, –3 / +1, +2, +3 értékekkel.

Hogy a fajtaválasztás hitelét tovább erősítsék, a tizenöt fős zsűribe felkérték Bakonyi László szőlőnemesítőt, valamint Légli Ottót, a Légli Szőlőbirtok és Borászat vezetőjét, egyben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökét, aki a felszólalásában a hazai szőlő- és borkultúra sokszínűsége mellett az egyes borvidékek sokféleségének szép példájaként hivatkozott Zalára, amikor a húsz kóstolt tétel legfontosabb tanulságait összegezte. Hogy a szakma minél szélesebb körét vonják be a házasítás karakterének véglegesítésébe, a bírálók közé invitáltak étteremigazgatót (Zömbik László, Hotel Helikon), borkereskedőt (Pampetrics Milán, Pampetrics Borkereskedés), de meghívást kapott a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem két prominense (Szládovics László, MATE Georgikon Tangazdaság szőlészeti-borászati ágazatvezetője és Kovács Barnabás, MATE Szőlészeti Borászati Intézet adjunktusa), valamint borlovagrend-kancellár is (Vaszily Zsolt, Da Bibere Borlovagrend).

A színvonal – amit a kapott pontok és a tapasztalat egyaránt igazolt – kifejezetten magas volt, túlzás nélkül szinte bármely magyar borvidék becsületére vált volna. Technológiailag hibátlan, szerkezetben, komplexitásban ugyan más-más felfogású borok sorjáztak, de egytől egyig hiteles, karakteres és beszédes tanúi a Zalai borvidék adottságainak, fajtakínálatának. Ami pedig külön jó hír: minden résztvevő borászat legalább egy tétele megkapta a Hegyke minősítést, így hamarosan minden magyar borszerető megkóstolhatja Zala zászlósborát a Cezar Pincészet, a Dóka Éva Pincészet, a Kányaváry Borbirtok, a Mándli Borház, a Keszler Birtok és a Tóth Pince kínálatában.

Tarsoly Róbert, a Dóka Éva Pincészet borásza, a kezdeményezés egyik elindítója a következőképpen foglalta össze az új borvidéki zászlósbor karakterét: „A Hegyke ízig-vérig zalai, illatában, ízében ötvözi a helyi szőlőfajták legmegkapóbb tulajdonságait: friss, üde, lendületes, mégis komplex fehér cuvée bor, amely felteszi a Zalai borvidéket a hazai borszeretők térképére. Nem prémium tétel – nem is akar az lenni. A Hegyke egy jól iható, szerethető, széles közönségnek szóló bor, amely remek választás könnyű ételek mellé, baráti beszélgetésekhez, hétköznapokhoz, nyári ünnepekhez.”

A házasításnak, összetételét tekintve, bizonyos szabályoknak meg kell felelnie; a legfontosabb, hogy tisztelegjen a zalai szőlőnemesítési hagyományok, elsősorban Bakonyi Károly szőlőnemesítő munkássága előtt. Tartalmaznia kell tehát az e körbe tartozó fajták (Cserszegi fűszeres, Korona, Nektár, Pátria, Rozália) valamelyikét. Emellett adott egy kellő mozgástér is, ami egyrészt teret ad az egyéni kreativitásnak, másrészt biztosítja, hogy minél több zalai borászat csatlakozhasson az összefogáshoz. A kezdeményezés ugyanis nyitott – cél, hogy évről évre egyre több pincében készüljön Hegyke.

Címkék: Zalai borvidék, Hegyke