A válság a segélyszervezeteket sem kíméli, de idén is megtartják a karácsonyi ételosztást

A válság a segélyszervezeteket sem kíméli, de idén is megtartják a karácsonyi ételosztást

Karácsonyi ételosztás tavaly karácsonykor a Népligetben (Forrás: Ételét az Életért Alapítvány/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén sem marad el a krisnás Karácsonyi Szeretetlakoma, a karácsony napjain ezúttal is a fővárosi Népligetben osztanak majd ételt a rászorulóknak. A Krisna-hívők tapasztalatai szerint ennyi dolgozó, alapvető egzisztenciával rendelkező ember még sosem szorult támogatásra mint most. Ezért a segélyszervezetek segítségére most még nagyobb szükség van, ugyanakkor az ő helyzetük is egyre nehezebb.

Az energia- és árválság minden karitatív és szociális ellátó szervezetet kihívás elé állít, ráadásul a jegybank jelentése szerint az élelmiszerek drágulása még korántsem érte el a plafont. A segélyszervezetek is bajban vannak, mert bár az emberek adományozói kedve a régi, a lehetőségeik már egyre szerényebbek, látszik ez a legnagyobb hazai élelmiszergyűjtési akció eredményein is – közölte az Ételt az Életért Alapítvány, a Krisna-hívők humanitárius tevékenységét lebonyolító karitatív szervezet, megjegyezve egyúttal, hogy nem tudnak eléggé hálásnak lenni azoknak, akik így is önzetlenül segítenek.

Közöltek konkrétumokat is, az alapítvány például csak üzemanyagra 5 millió forinttal költ többet, mint a korábbi években, hiszen segélyszervezetként is a vállalkozásokra érvényes árat kell fizetnie. Márpedig az élelmiszermentés és az ételkiszállítás járművek nélkül lehetetlen. Emellett hiába működtetnek üzemi konyhát, mégsem vásárolhatnak hatósági áron az olyan alapvető élelmiszerekből, mint a liszt, vagy az olaj, ez a kedvezmény ugyanis csak magánszemélyekre vonatkozik. A főzési alapanyagok közül van, ami 100 százalékkal drágult az utóbbi pár hónapban, a különféle főzelékek elkészítéséhez szükséges tejföl immár luxuscikknek számít. Az alapítvány, minthogy állami közfeladatot vállal át, normatív támogatást vehet igénybe, tálanként 272 forint összegben részesül. A jelenlegi árak mellett ugyanakkor egy gazdag és egészséges ebédet még egy nagykonyhán is ennek minimum a duplájából, 550-600 forintból lehet kihozni.

– A Karácsonyi Szeretetlakomának üzenete van. Ezt abbahagyni egyenlő lenne azzal, hogy megadjuk magunkat a nehezítő körülményeknek és feladjuk a kötelességünket. Válság van? Eggyel több ok arra, hogy kigazdálkodjuk és megrendezzük az ünnepi akciót! – közölte Szanyi-Karl Attila Krisna-hívő lelkész, az Alapítvány elnöke. Az idei ünnepi akciókat már szervezik: december 3-án Óbudán, december 17-én Egerben, december 24-én, 25-én és 26-án pedig Budapesten a Népligetben lesznek, az országos akciók során közel 6000 adag étellel és 4500 csomaggal készülnek majd a rászorulóknak.

Szilaj Péterné, a Krisna-hívők szóvivője azt hangsúlyozta, hogy ennyi dolgozó, alapvető egzisztenciával rendelkező ember még sosem szorult a támogatásukra, főként vidéken. A szégyenérzeten sürgősen felül kell emelkedni, ha valaki bajba került, azonnal fel kell keresni a segélyszervezeteket, vagy el kell jutni egy ételosztó pontra.