Idén már 2 milliárdból működhet a kormányközeli Alapjogokért Központ

Idén már 2 milliárdból működhet a kormányközeli Alapjogokért Központ

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója beszél az Alapjogokért Központ és az American Conservative Union közös, a Bálna Budapestben tartott sajtótájékoztatóján 2022. május 18-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Fotó: Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg tavaly még „csak” másfélmilliárdot, idén már kétmilliárd forintnyi közpénzt kapott a Szánthó Miklós nevével fémjelzett, kormányközeli Alapjogokért Központot működtető cég, a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. – írta a Telex csütörtökön.

Ezt a lap a kormányzati pénzosztást koordináló közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá alakult Batthyány Lajos Alapítványnál (BLA) folytatott közérdekű adatbetekintésük során tudták meg, ugyanis a BLA volt az, aki a támogatást megítélte az Alapjogokért Központnak. Szánthóék maguk ugyanis nem voltak készségesek: a Telex többszöri megkeresését követően az idén januári közadatigénylésükre április végén azt közölték, hogy ők nem látnak el állami feladatokat, ezért szerintük ők nem is tartoznak elszámolási kötelezettséggel.

Az Alapjogokért Központ idei költségterve szerint egyébként csak rendezvények szervezésére 390 millió forintot szánnak. A lap szerint nagy kérdés, hogy ebből a keretből a most csütörtökön kezdődő CPAC Hungary mennyibe kerülhet adófizetőknek, hiszen a Conservative Political Action Conference (CPAC) az amerikai jobboldal éves szuperkonferenciájának számít. Ezt egyébként most először rendezik meg Európában, vezérszónoka pedig Orbán Viktor miniszterelnök lesz.