Idén sem bírt ellenállni a helikopterezésnek Szijjártó Péter

Idén sem bírt ellenállni a helikopterezésnek Szijjártó Péter

Helikopterből száll ki Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A külügyminiszter ismét rendőrségi járművel érte el úti célját – értesült a Magyar Hang. A védett személyek ingyen használhatják a gépeket, ha pedig kölcsönkérnék valamelyik helikoptert, akkor a Belügyminisztériumtól kell engedélyt szerezniük.

Hiába okozott tavaly nagy felháborodást, idén ismét az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szolgálati helikopterével utazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – derült ki a Magyar Hang közérdekűadat-igénylésére adott válaszból. Lapunk megkereste a külügyminisztériumot, hogy megtudjuk, mely események torlódása miatt kellett sietnie a tárcavezetőnek, ám kérdéseinkre nem érkezett válasz.

Az ORFK által megküldött adatok szerint 2015 óta 29 alkalommal vették igénybe miniszterek a rendőrségi helikoptereket. A legtöbbször – az ideivel együtt 21 alkalommal – Szijjártó Péter élt a lehetőséggel, de nyolc esetben Pintér Sándor belügyminiszter is repült, őt egyszer elkísérte Simicskó István volt honvédelmi miniszter is.

Azt már a korábban megírta a 24.hu, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is használta az egyik gépet, még 2015-ben.

Az elmúlt hat évben igen változatosak voltak az úti célok: gyakran határ menti településekre utaztak a miniszterek, de arra is akad példa, hogy Szijjártó Péter Győrbe vagy Miskolcra utazott helikopterrel. Pintér Sándor nyolc útjából háromszor külföldre repült (Bécsbe, Belgrádba és Temesvárra), Simicskó Istvánnal közös útján pedig – nem részletezett okokból – félbeszakadt a repülés Hoszszúperesztegnél.

A rendőrségnek egyébként összesen tizenöt szolgálati helikoptere van, ezek közül négy MD–500 típusú, tizenegy pedig MD– 902 típusú. Lapunk arra is rákérdezett, hogy milyen eljárással lehet kölcsönkérni a helikoptereket. Az ORFK tájékoztatása szerint három módon lehet elvinni valamelyik járművet: teljes vagy kedvezményes költségtérítéssel, valamint ingyen.

A védett személyek például költségtérítés nélkül is igénybe vehetik a gépeket, szándékukat a Belügyminisztériumnál kell jelezniük, a repülési végrehajtási tervet pedig a belbiztonsági államtitkár – jelenleg Papp Károly – engedélyezi. Természetesen nem kell fizetni a helikopterhasználatért akkor sem, ha a járművet bűnügyi felderítő vagy egyéb rendészeti feladatokra használják, így akkor sem, amikor a fürdőzést, valamint a szabad vizek jegén tartózkodást ellenőrzik a levegőből. Érdekes ugyanakkor, hogy fizetni kell valamennyit, ha a helikopterre tűzoltási vagy katasztrófavédelmi feladatok miatt van szükség. Teljes költségtérítést egyebek mellett akkor kér a rendőrség, ha a járművet filmfelvételhez, légi fényképezéshez vagy tudományos, ismeretterjesztő feladatokhoz használnák. A gépeket nem lehet igénybe venni üzleti vagy reklámcélból, valamint akkor sem, ha azzal akadályoznák a rendőrség munkáját. A nem állami szervezetek írásos megkeresés alapján, szerződéskötést követően vehetik igénybe a helikoptereket, ebben az esetben a megállapodást a Készenléti Rendőrség parancsnoka írja alá. A szolgálati helikopterek alkalmazását az országos rendőrfőkapitány, a rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes, valamint a Készenléti Rendőrség parancsnoka rendelheti el.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/36. számában jelent meg szeptember 3-án.