Karácsony népszavazási kezdeményezését akár elhúzhatják 2023-ig is

Karácsony népszavazási kezdeményezését akár elhúzhatják 2023-ig is

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje a Miért kell és hogyan lehet elérni a változást Budapesten? című kampányindító rendezvényén, a budapesti Anker't romkocsmában 2019. április 13-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a kormány és főpolgármesterrel egy napon nyújtotta be népszavazási kérdéseit a Nemzeti Választási Bizottsághoz, a két voksolás lebonyolítása között akár egy év is eltelhet - írta a Népszava

László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint extrém esetben akár 2023 elejéig-tavaszáig is elhúzhatják a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazás lebonyolítását. Az elemző szerint az ellenzék nem sok mindent tehet a kormány által javasolt voksolás akadályozása, illetve a saját népszavazási kezdeményezésének felgyorsítása érdekében.

Csupán két ponton avatkozhatnak be a történésekbe: az egyik, hogy az ellenzék jogorvoslati kérelmet nyújthat be a NVB július 30-i határozata ellen. 
 
A másik lehetőség, amivel élhet az ellenzék, hogy egy ponton megpróbálhatja felgyorsítani az ügymenetet: azaz a lehető legrövidebb idő – a rendelkezésükre álló 120 helyett 20-30 nap – alatt összegyűjtik a szükséges aláírásokat. Minden másban csak külső szemlélői lehetnek a folyamatoknak.
 
László Róbert szerint kizárt, hogy a kormány kérdéseivel együtt kerüljenek a választók elé az ellenzék kérdései és arra is csak halvány esélyt lát, hogy, még a választások előtt megtartják a voksolást a Karácsony-féle kérdésekről.