Időjárási rekordok sora dől meg a szombati melegben

Időjárási rekordok sora dől meg a szombati melegben

Őszi napsütés (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az október 20-ai szokatlanul meleg, nyárias idő több rekordot is hozott – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján szombaton.

Mint írták, Pér repülőtér állomáson a leghűvösebb órákban sem csökkent a hőmérséklet 19,5 Celsius-fok alá, ezzel megdőlt az országos napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja. Korábban ezen a napon Szeged belterületén 15,9 fokot mértek, még 2019-ben. Megdőlt a legmagasabb maximum-hőmérséklet országos napi rekordja is: Tiszaalpáron 30,3 fokig emelkedett a hőmérséklet, ez jócskán meghaladja a korábbi 26,9 fokos rekordot, amit Adonyban mértek 2019-ben.

A fővárosba a délkeleti széllel három új rekord „érkezett”: a János-hegy állomáson 78 kilométer/órás (21,6 m/s) széllökést mértek, ezzel megdőlt a napi legnagyobb széllökés fővárosi rekordja. Korábban 2021-ben 21 m/s-ot mértek ezen a napon a János-hegyen. Szintén a János-hegyen dőlt meg a napi legmagasabb minimum-hőmérséklet fővárosi rekordja: mindössze 13,6 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet. A korábbi rekorder Budapest Zugliget volt, ahol 2019-ben 13,5 fokot mértek. Megdőlt a fővárosi legmagasabb maximum-hőmérséklet napi rekordja is: Budapest Pestszentlőrincen 27,1 fokig emelkedett a hőmérséklet. Korábban ezen a napon 2019-ben Budapest belterületén 25,6 fokot mértek.

(MTI)