Időközik: két önkormányzati mandátumot elvesztett az ellenzék

Időközik: két önkormányzati mandátumot elvesztett az ellenzék

Egy nő leadja szavazatát az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három önkormányzatiképviselő-választást tartottak vasárnap Budapesten, egy zuglói és két újbudai körzetben. Mindhárom helyen az eddigi ellenzéki képviselő utódját kellett megválasztani.

A XI. kerületi Gazdagrét-Sasad-Sas-hegy körzetben a momentumos Lados Tamás győzött – derült ki pártelnöke, Gelencsér Ferenc Facebook-posztjából. Ő volt az összellenzéki jelölt. A hivatalos eredmény szerint 34,8 százalékos részvétel mellett Lados 52 százalékot kapott, míg a fideszes Elekes Tamás 48-at.

A fideszes Jankó István (51,6 százalék) győzött a másik újbudai körzetben, az ellenzéki pártok közös jelöltje, Devecseri Mátyás (41 százalék) előtt, míg az MKKP-s Tamics Rita 5 százalékot kapott. Itt 29,8 százalékos volt a részvétel.

Zuglóban 30 százalékos részvétel mellett a fideszes Juhász-Pintér Pál a szavazatok 40 százalékát megszerezve győzött, hiába kapott összességében több szavazatot a többi ellenzéki jelölt: az ellenzéki pártok által (kivéve az MSZP) támogatott Kökény Dalma (36,6 százalék) és a Civil Zugló Egyesület jelöltje, Keczéry Attila (21 százalék). 

A három voksolást azért kellett kiírni, mert a momentumos Orosz Anna és Bedő Dávid (Újbuda) bekerült a parlamentbe, ahogy a párbeszédes Szabó Rebeka (Zugló) is. Mindkét testületben maradt ellenzéki többség a vasárnapi eredmény ellenére.

Hadházy Ákos: Le kell vonni a tanulságokat

Hadházy Ákos, Zugló országgyűlési képviselője a Facebookon kommentálta a kerületi eredményt. Mint fogalmazott, „szomorú, de sajnos egyáltalán nem meglepő eredmény született, a Fidesz jelöltje nyerte el a megüresedett mandátumot annak ellenére, hogy ellene sokkal többen szavaztak, mint mellette. Két nagyon jó ellenzéki jelölt is indult és bár én kifejezetten szerettem volna, nem volt köztük megegyezés. Így a nevető harmadik nyert”.

Úgy látja, több fontos tanulsága is van a voksolásnak: 
• Más, korábbi időközi választásokkal ellentétben a Fidesz szavazataránya – még ilyen alacsony részvétel mellett is – messze elmaradt az 50 százaléktól. Zuglóban tehát az időközi választásra jellemző alacsony részvétel mellett sem tudott érdemben erősödni a Fidesz.
• Az ellenzéki pártoknak érdemes továbbra is szigorú önvizsgálatot tartani és kellő alázattal hozzáállni a hasonló helyzetekhez. Az alacsony részvétel és a civil jelölt jó szereplése is azt mutatja, hogy a parlamenti pártok továbbra sem tudnak kellően vonzó alternatívát felmutatni az egyébként nem kormánypárti választóknak, még Budapesten sem. Bár már régóta időszerű lett volna, ez az eredmény is azt mutatja, hogy érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a jövőben hogyan tudnak együttműködni a parlamenten kívüli szereplőkkel!
• A pártoktól független jelölt jó szereplése egyrészt üzenet, hogy van igény a megújulásra. Másrészt viszont jelenleg még pont hogy akadálya volt a Fidesz legyőzésének. Azoknak a szereplőknek, akik a jelenlegi pártokon kívülről kívánnak beszállni a politikába, azt üzeni a zuglói választás, hogy az ambíción kívül nagyobb kompromisszumkészségre, megfontoltságra és sokkal több szervezésre, munkára van szükség.