Időközik: ellenzéki mandátumokat szerzett a Fidesz, de vesztett is pozíciókat

Időközik: ellenzéki mandátumokat szerzett a Fidesz, de vesztett is pozíciókat

Szavazó kutyájával az európai parlamenti választáson a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban kialakított 11-es szavazókörben 2019. május 26-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint két tucatnyi településen tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap.

Lőrinczi Konrád, a Fidesz-KDNP jelöltje győzött Dunaújvárosban, a 2. egyéni választókerületben. A Nemzeti Választási Iroda honlapján található eredményközlés szerint Lőrinczi Konrád 485 szavazatot kapott, míg az összellenzéki Rajta Újváros! Egyesület jelöltje, Novák Istvánné 379-et. Rajtuk kívül még három jelölt indult, Badó Péter (Mi Hazánk) 20, Gebei Bálint (független) 12, Hum János (független) 11 voksot szerzett. A választáson a 3537 választásra jogosultból 914-en adták le voksukat. Az időközi választásra azért volt szükség, mert tavaly áprilisban az addigi képviselő, Utassy Éva (Rajta Újváros! Egyesület) meghalt. 2019 őszén mind a tíz körzetben az összellenzéki jelöltek győztek, a Fidesz-KDNP-nek négy képviselői hely jutott a kompenzációs listáról.

Bodó Imre nyerte a polgármesterválasztást vasárnap a Csongrád-Csanád megyei Újszentivánon. A független jelölt a voksok 36,6 százalékát szerezte meg, míg a szintén független Binszki Olivér 32,8 százalékot szerzett. A Fidesz-KDNP színeiben induló Ulbert Mónika harmadik lett, a szavazatok 24,8 százalékával. A településen azért kell július 3-án időközi választást tartani, mert a polgármestert, Putnik Lázárt és két társát februárban letartóztatta a NAV különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hűtlen kezelés miatt, nem sokkal később pedig rendkívüli ülésen feloszlatta magát a testület. Bodó Imre korábban parlamenti képviselő és járási hivatalvezető volt és érdekesség, hogy korábban a Fidesz helyi szervezete őt szavazta meg a kormánypártok indulójának. Azonban „felsőbb szinteken” mégis úgy határoztak, hogy Bodó helyett Ulbert kapja meg a narancslogót.

Hegedüs István (független) nyerte a polgármester-választást Tiszavárkonyban, ahol a képviselő-testület hat tagját is megválasztották. A Nemzeti Választási Iroda honlapján olvasható információk szerint a függetlenként induló Hegedüs István 266, Kuklics Erika pedig 231 szavazatot kapott, Bognárné Szabó Melindára, a Fidesz-KDNP jelöltjére 162-en szavaztak. A képviselőket tizenhét jelölt közül – tizenhárman függetlenként, négyen a Fidesz-KDP jelöltjeként indultak – választották ki a tiszavárkonyiak. Tiszavárkonyban azért kellett időközi választást kiírni, mert feloszlott a képviselő-testület.

Budaörsön szintén Fidesz-közeli jelölt, a Kamaraerdőért Egyesület által indított Török István lett a befutó Wittinghoff Tamás ellenzéki polgármester támogatottjával, Hajdu Lászlóval (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) szemben. Török 55,52 százalékot szerzett 25,56 százalékos részvétel mellett.

Antal Péterné Szerző Ildikó nyerte a polgármester-választást Jászárokszálláson, ahol a képviselő-testület nyolc tagját is megválasztották. A Nemzeti Választási Iroda honlapján olvasható információk szerint: a három független jelölt, Antal Péterné Szerző Ildikó 999, Gergely Zoltán 915, Kis-Simonné Goda Éva 540 szavazatot kapott. A képviselőket huszonhárom jelölt közül választották ki a jászárokszállásiak, akik közül tizennyolcan függetlenként indultak, hárman a Fidesz-KDNP, egy-egy ember a Demokratikus Koalíció (DK) illetve a Párbeszéd jelöltjeként, végül egyetlen fideszes jutott be a pártjelöltek közül. Jászárokszálláson azért kellett időközi választást kiírni, mert feloszlott a képviselő-testület.

Kelei Zita (Fidesz-KDNP) nyerte a polgármester-választást Őrtilosban, ahol a képviselő-testület négy tagját is megválasztották. A Nemzeti Választási Iroda honlapján olvasható információk szerint a legutóbbi választáson is győztes kormánypárti politikus 174, míg vetélytársa, a független Darázsi Szilárd 97 érvényes szavazatot kapott. A képviselőket kilenc független jelölt közül választották ki az őrtilosiak. A magyar-horvát határnál fekvő község 384 választásra jogosult polgára közül 274 élt a szavazati jogával, a polgármester-jelöltekre leadott voksok közül három érvénytelen volt. A választásra a képviselő-testület feloszlásról szóló korábbi döntése miatt volt szükség. 

Négy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, Szamosújlakon, Szamostatárfalván, Császlón és Pátrohán tartottak időközi polgármester-választást, két településen független, míg kettőben a Fidesz-KDNP jelöltjei nyerték a voksolást. Pátrohán haláleset miatt járultak a választópolgárok az urnákhoz, az 1394 érvényesen leadott szavazatból a négy független jelölt közül Tóth Sándor 592, Bedó Istvánné 420, Tugya József 369, míg Vass Zsolt 13 szavazatot szerzett – közölte az MTI-vel Császár Angéla jegyző.

A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint Császlón, Szamosújlakon és Szamostatárfalván lemondás miatt kellett választást tartani. Császlón és Szamosújlakon csak egy-egy jelölt indult a tisztségért: előbbi településen a független Pásztor György 102, utóbbin Bégány Róbert, a Fidesz-KDNP jelöltje 171 érvényes vokssal lett polgármester.

Szamostatárfalván három jelölt közül választhattak a községben élők, a 175 érvényesen leadott szavazatból Király Attila, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a legtöbb voksot, 124-et, a másik két független induló közül Boros János 26, Porkoláb József pedig 25 szavazatott gyűjtött.