Igazságosabb nyugdíjemelést követel az MSZP és az LMP

Igazságosabb nyugdíjemelést követel az MSZP és az LMP

Fotó: Unsplash/Huy Phan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igazságossá kell tenni a nyugdíjemelés technikáját és a 13. havi nyugdíjra szánt összeg elosztását – közölte az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke. Korózs Lajos pártja Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta: javasolják, hogy az 53. heti nyugdíjat attól függetlenül kapja minden érintett, hogy „többmilliós, vagy éppen 50 ezer forintos havi nyugdíjjal rendelkezik”.

A szocialista politikus javaslatot tett arra is, hogy néhány évig a nyugdíjemelést egy összegben fizessék ki. Szerinte az Orbán-kormány szándékosan alultervezte az inflációt, mert már a költségvetés tavaly nyári elfogadásakor világosan látszott, hogy az idén lényegesen magasabb lesz az üteme, mint amivel számolt.

Mint mondta, az 1,2 százalékos visszamenőleges emelés lehetett volna akár 1,5 százalék is, mivel az élelmiszerek inflációja mintegy 8 százalékos. Ezzel, „Orbán Viktor gyakorlatilag kifosztja a nyugdíjasokat, (…) szándékosan visszatart több tízmilliárd forintot hónapról hónapra, hogy utána nagy kegyesen novemberben odaadja a nyugdíjasoknak ” – fogalmazott Korózs Lajos.

A kormánynak „esze ágában sincs visszatérni a svájci indexáláshoz, az alacsony nyugdíjaknak legalább a létminimum szintjére felzárkóztatásához, továbbá kártalanítani azokat a rokkantakat, akiket 2012-ben megfosztottak a jussuktól” – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Ugyancsak nagyobb arányú nyugdíjemelést követelt Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke. A Facebookon tartott online sajtótájékoztatóján a nyugdíjkorrekció előre hozását és kamatának megfizetését, továbbá az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését is követelte.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy novemberben 1,2 százalékos nyugdíjemelés lesz, ami 100 ezer forintos havi nyugdíj esetén havi 1200 forint. Ebből megfogalmazása szerint alig 3 kiló almát lehet kapni, azt is csak almaszezonban. Az 1,2 százalékos emelés szerinte azt jelenti, hogy a kormány az idén mindössze 4 százalékos inflációval számolt a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján, miközben az élelmiszerek ára 7,8 százalékkal emelkedett, ezen belül a zöldségek, gyümölcsök 18,5, a párizsi, kolbász 17 százalékkal.

 Az LMP javasolja a kormánynak, hogy vizsgálja felül a nyugdíjas fogyasztói kosarat, és számolja újra a nyugdíjemelés alapjául szolgáló infláció mértékét. Az ellenzéki párt szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány akkor is csak év végén korrigálja a nyugdíjakat, ha az év közbeni infláció meghaladja az év eleji nyugdíjemelést. Ráadásul Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben megígérte, hogy a nyugdíjasok az idén novemberben kamatostul kapják az emelést – emlékeztetett Schmuck Erzsébet.

Az LMP egyik fő célja a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, ezért követeli a kormánytól, hogy a nyugdíjkorrekcióval ne várják meg az év végét, a gazdasági növekedés eredményeiből a nyugdíjasok is részesüljenek, a minimálnyugdíjakat legalább 2,5-szeresére emeljék, és az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentsék 27 százalékról 5 százalékra – mondta a párt társelnöke online sajtótájékoztatóján.