Igazságügyi Minisztérium: Helyes, hogy Völner Pál lemondott

Igazságügyi Minisztérium: Helyes, hogy Völner Pál lemondott

Varga Judit igazságügyi miniszter, mellette Völner Pál az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országház Nagy Imre-termében 2021. október 26-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyilvánvaló, hogy Völner Pál az eljárás alatt államtitkári feladatait nem tudja ellátni, ezért helyes, hogy lemondott – ezt közölte az Igazságügyi Minisztérium a Magyar Hang megkeresésére azután, hogy vesztegetési gyanú miatt a politikus mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte a legfőbb ügyész.

Megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott. A gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően – mint kedden délelőtt kiderült, emiatt kezdeményezte Polt Péter legfőbb ügyész a politikus mentelmi jogának felfüggesztését. Völner Pál a botrány kirobbanása után lemondott államtitkári posztjáról.

A Magyar Hang megkereste az Igazságügyi Minisztériumot, hogy miként vélekednek a történtekről. Azt a választ kaptuk, hogy „Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak”, illetve azt is hozzátették, hogy „az ügyészség a kormánytól független és mint közvádló, az állam büntető igényének kizárólagos érvényesítője”.

A tárca szerint nyilvánvaló, hogy Völner Pál az eljárás alatt államtitkári feladatait nem tudja ellátni, „ezért helyes, hogy lemondott”. Ugyanakkor bíznak abban, hogy az eljárás során tisztázza magát.

A válaszukból kiderült az is, hogy a végrehajtókkal kapcsolatos korábbi igazságügyi minisztériumi feladatok 2021. október 1-jétől a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához tartoznak.

Hadházy Ákos – aki a kezdetektől nyomon követi a végrehajtói karral kapcsolatos ügyet – lapunknak azt mondta, hogy információi szerint a végrehajtói körbe való bekerülést övező belharc vezethetett Völner Pál bukásához. Varga Judit igazságügyi miniszter eddigi helyettesének ügye téma lesz a nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki ülésén.