Igencsak megnő a parlamenti képviselők fizetése

Igencsak megnő a parlamenti képviselők fizetése

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. szeptember 17-én. Mögötte Kövér László házelnök (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márciustól 107 ezer forinttal emelkedik az országgyűlési képviselők alapilletménye, de sokaknak ennél nagyobb összeggel nő majd a fizetésük – írja a Blikk.

Az összegek azért emelkednek most, mert a politikusok alapilletményét az előző évi bruttó átlagkereset háromszorosában állapították meg, így amikor megvannak az előző évi adatok, automatikus nő a pénz is. A Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki jelentése szerint tavaly 9,7 százalékkal emelkedett a bruttó átlagkereset, így ennyivel nő a képviselők fizetése is.

Szám szerint ez azt jelenti, hogy az eddigi bruttó 1 millió 103 ezer forintos alapilletmény 1 millió 211 ezer forintra emelkedik. De ennél a legtöbben többet kapnak. Aki egyetlen bizottságban tag, az bruttó 1 millió 453 ezret (eddig 1 millió 324 ezer volt). Ám aki bizottsági elnök, frakcióvezető-helyettes vagy jegyző, annak fizetése átlépi a kétmillió forintos álomhatárt, bruttó 2 millió 58 ezer forintot fognak keresni.

A hét frakcióvezető, a hat parlamenti alelnök és a háznagy bére több mint 214 ezerrel növekszik, bruttó 2 millió 421 ezer forintot kapnak majd. A lap számításai szerint a legjobban Kövér László házelnök jár, akinek 290 ezer forintos fizetésemelkedésével az illetménye ezentúl jócskán meghaladja a bruttó 3 millió forintot is, konkrétan 3 millió 269 ezer forint lesz a bére.