Így lehetne újraindítani Budapestet – Karácsony Gergely bemutatta javaslatát

Így lehetne újraindítani Budapestet – Karácsony Gergely bemutatta javaslatát

Karácsony Gergely (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ideje végiggondolni a város újranyitásának stratégiáját. Budapest Restart címmel foglaltam össze, milyen teendői vannak a kormánynak, mi a városvezetés dolga, mit tanulhatunk a nemzetközi példákból, miben indokolt a különös óvatosság – közölte Karácsony Gergely főpolgármester szerda reggel a Facebook-oldalán.

Karácsony javaslatai a kormánynak:
– tömeges tesztelés folytatása, minden adat nyilvánosságra hozatala
– betegszabadságra mehessen az is, aki csak a legenyhébb tüneteket produkálja
– csak negatív teszttel kerülhessen bárki kórházból kórházba, szociális intézménybe vagy haza
– csúcsidőben kezdődő munkavégzés és oktatás „csúsztatása”

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3235181189848038

Amit a főváros tesz saját hatáskörben:
– tesztelések folytatása, minden adat nyilvánosságra-hozatala
– újabb közterületek átadása gyalogosoknak, bringásoknak, a közösségi közlekedés további fejlesztése
– újabb közterületek átadása vendéglátás számára
– digitális eszközök alkalmazása a zsúfoltság enyhítésére
– arc eltakarásának szabályozása

Szerdán dönt a kormány, hogy Budapesten és Pest megyében maradnak-e a bevezetett szigorítások. Ezzel kapcsolatban Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője volt kedd este a HírTv vendége, aki azt mondta, hogy „a főváros vezetésének reményeink szerint a javaslata és az operatív törzs szakmai állásfoglalása alapján a kormány hoz majd döntéseket”. Hozzátette: „egyelőre azonban azt látjuk, hogy a főpolgármester még mindig a levelezés fázisában van, bár egy hete kérjük, hogy foglaljon állást, erre nem kaptunk választ.”

Budapest Restart

A 15 oldalas Budapest Restart program itt olvasható. Karácsony a programban hangsúlyozza, hogy a miniszterelnök bejelentette, hogy a védekezés első szakasza lezárult. Itt a lehetőség tehát, hogy levonjuk a tanulságokat, és a védekezés következő szakaszát az eddigieknél jobban, hatékonyabban, kiszámíthatóbban, átláthatóan, a partnerségre építve alapozzuk meg.

Karácsony és Kovács Zoltán odamondogatott egymásnak Budapest újraindítása kapcsán | Magyar Hang

A hétköznapok korábbiakhoz hasonlatos rendje lépésről-lépésre, a következő feltételek teljesülése esetén állítható helyre – írja a főpolgármester:
a) az új fertőzöttek száma alacsony szinten stabilizálódik,
b) a tesztelés tömeges és folyamatos, ezek adatai nyilvánosak és alátámasztják az újranyitás lehetőségét
c) felépülnek a szükséges egészségügyi tartalékkapacitások, és senki nem eshet el olyan ellátástől, amelynek elmaradása maradandó egészségromlást okozna,
d) továbbra is fegyelmezetten betartjuk az ismert biztonsági intézkedéseket (higiéniai intézkedések, száj- és orrvédő eszközök viselése, távolságtartási szabályok).

Karácsony szerint amennyiben a kormány úgy ítéli meg, hogy a fenti feltételek teljesültek, úgy az eddigi korlátozó intézkedések lazításával, specifikus, rájuk szabott szabályok megalkotásával újra kinyithatnának az üzletek és a vendéglátóhelyek, fokozatosan újra lehetővé kellene tenni a közösségi, kulturális és sportrendezvények szervezését.

7+1 lépés

Szerinte az újraindítás stratégiáját 7+1 lépésre lehet alapozni. Ezek egy része önálló kormányzati hatáskör, másik része a fővárosi városvezetés döntési jogkörébe tartozik, ám mindegyik igényli a kormány és az önkormányzatok újrafogalmazott viszonyát a járvány elleni védekezés második szakaszában.

– Önkormányzatok bevonása, tiszta és világos tájékoztatás
– A tömeges tesztelés adatainak nyilvánossága
– Új szabályok az egészségügyi és szociális ellátórendszerben
– Hogyan tartsunk távolságot az újraéledő városban?
– Biztonságos vendéglátás, működő szolgáltatóipar
– Az arc eltakarásának szabályai
– Újraszervezett közlekedés
– Budapest New Deal

Karácsony Gergely nélkül dönt a kormány a budapesti korlátozások sorsáról | Magyar Hang

Karácsony Gergely az elmúlt egy hétben próbált az operatív törzstől választ kapni a fővárossal kapcsolatos kérdéseire.

  • A Budapest területén elvégzett hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát, a tesztre okot adó körülmények szerinti bontásban (légúti tünet, kontakt, egyéb)
  • A Budapest területén elvégzett, pozitív eredményű, hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát a sztenderd korcsoporti bontásban, illetve annak megjelölését, hogy ezen belül hány fertőzés minősül „lakosságinak” és nozokomiális (intézményi) fertőzésnek
  • A kormány Koronavírus-kutató Akciócsoportjának elemzéseit a járvány esetleges visszatérésének lehetőségéről.

Ezzel kapcsolatban Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője kedd este a Hír Ty-ben így válaszolt: „Azok az információk, amelyet ő a kormánytól, az operatív törzstől, vagy most már az országos tiszti főorvostól kér, azoknak a jelentős része elérhető a koronavirus.gov.hu oldalon, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központnak az oldalán. Nem beszélve arról, hogy az operatív törzsnek minden nap van sajtótájékoztatója, ami számos olyan kiegészítő információt tartalmaz, ami adott esetben ezeken az oldalon nem lelhető fel” – fogalmazott Farkas Örs.