Így menekült kérdéseink elől Gulyás Gergely – videóval

Így menekült kérdéseink elől Gulyás Gergely – videóval

Gulyás Gergely sietve távozik a 2021. július 15-i Kormányinfóról (Fotó: Magyar Hang-videó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy azt az utóbbi hetekben megszokhattuk, lapunk továbbra is ki van tiltva Gulyás Gergely Kormányinfóiról. Más lehetőség nem lévén munkatársunk a sajtótájékoztatónak otthont adó Kormányzati Tájékoztatási Központ Garibaldi utcai épülete előtt szokta megpróbálni szóra bírni a kancelláriaminisztert – mindeddig mérsékelt sikerrel.

Így történt a mai, csütörtöki kormányinfó után is: a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetési jogainak visszavásárlásáról tettünk fel kérdéseket az épp távozóban lévő miniszternek. Konkrétan arra voltunk kíváncsiak, milyen forrásból tervezi államosítani a kormány az üzemeltetést végző Budapest Airport Zrt.-t, mekkora forrást kívánnak a célra fordítani, illetve hogy az ügylet finanszírozásához fel kívánnak-e venni hitelt.

Kérdéseinket – amellett, hogy közvagyonról, közpénzről van szó – az ügylet valószínűsíthető értéke is indokolttá teszi. Piaci becslések szerint ugyanis körülbelül 3 milliárd eurót, vagyis több mint 1000 milliárd forintot érhet a reptér. Ezt lényegében megerősítette Gulyás Gergely is, aki a mai kormányinfón egy újságírói kérdésre reagálva azt mondta, 2005-ben az üzemeltetési jogot áron alul adta el a Gyurcsány-kormány. Az akkori ár 465,5 milliárd forint volt, aminek – állította a miniszter – ma többszörösét éri a légikikötő.

Ahogy az a felvételen is jól látszik, Gulyás Gergely igyekezett nem tudomást venni jelenlétünkről és kérdéseinkről, és kísérőivel együtt amilyen gyorsan csak lehetett, bepattant a rá várakozó kormányzati kisbuszba. A sofőr az indulással azt sem várta meg, hogy az ajtó biztonságosan becsukódjon, amint erről a videó is tanúskodik.

A mellékelt videó alapján mindenki maga eldöntheti azt is, vajon a miniszternek és kíséretének olyan sürgős volt elhagyni a terepet, hogy még a biztonsági övek becsatolására sem szántak időt – úgy, ahogy azt a KRESZ előírja –, vagy sem.

A hatályos szabályok szerint ha valaki nem kapcsolja be a biztonsági övét, akkor azért a hatóság közigazgatási bírságot szab ki. A biztonsági öv használatának elmulasztása miatt nem az üzembentartót kell bírságolni, hanem a járművezetőt vagy az utazó személyt. Ez a szabálysértés nem tartozik az objektív felelősség hatálya alá. A vonatkozó, tavaly augusztusban módosított kormányrendelet értelmében a szabálysértő lakott területen belül 10 ezer forint, lakott területen kívül 15 ezer forint, autópályán 30 ezer forint közigazgatási bírságra számíthat.

Az ominózus videót itt tekintheti meg: