Így reagált Lázár János arra, hogy Novák Katalin visszadobta a törvényét

Így reagált Lázár János arra, hogy Novák Katalin visszadobta a törvényét

Lázár János építési és közlekedési miniszter (j) és Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart az állami beruházások változásáról az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2023. július 11-én. (MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új, állami beruházások rendjét szabályozó törvény 32 év után végre újraszabályozza az építésre fordított közpénzek elköltésének kereteit és feltételeit. Több mint egy éve dolgozunk a törvényen – ez idő alatt próbálták azt jogi, politikai vagy éppen üzleti megfontolásból gáncsolni – írja Lázár János a közösségi oldalán azzal kapcsolatban, hogy Novák Katalin csütörtökön előzetes normakontrollt kért a július 4-én elfogadott építési törvényről. 

Ez azt jelenti, hogy az Alkotmánybíróság a kihirdetés előtt megvizsgálja, a törvény összhangban van-e az Alaptörvénnyel, és ha nincs, akkor a törvényt nem lehet kihirdetni. A köztársasági elnök azért nem írta alá a törvényt, illetve kérte az előzetes normakontrollt, mert a törvény felhatalmazza Lázár Jánost, hogy rendelettel felülírhassa a rá vonatkozó törvényt, és ezt problémának tartja az államfő. – A köztársasági elnök asszony döntésével remélem, hogy a szakmai, majd társadalmi egyeztetések sikere után az előzetes normakontroll is tovább erősíti majd a törvényt – írta ezzel kapcsolatban Lázár.

– Az volt a célunk – és ebből nem engedünk –, hogy a jövőben, ha közpénzből készül egy beruházás, az magyarok által létrehozott alapanyagból épüljön és a magyarok munkájából végre magyarok haszna lehessen – fogalmazott a miniszter, ugyanakkor nem reagált a Novák által felvetett aggályra, miszerint rendeletben lehetne felülírni a rá vonatkozó sarkalatos törvényt. Lázár azzal zárta bejegyzését, hogy várja az Alkotmánybíróság döntését, „miközben tudom, hogy egy, a hazai érdekeket védő törvényt alkottunk”.

Címkék: Lázár János