Így reagált a csepeli iskolában feltűnt Orbán-idézetekre Rétvári Bence

Így reagált a csepeli iskolában feltűnt Orbán-idézetekre Rétvári Bence

Rétvári Bence (Fotó: Rétvári Bence Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két ellenzéki képviselő, a párbeszédes Szabó Tímea és az csepeli gimnázium falán megjelent Orbán-idézetekkel kapcsolatban tett fel írásbeli kérdéseket a belügyi tárcának. Szabó Tímea kérdése így szólt: „"Törvényesnek tartja-e, hogy Orbán-idézetek kerültek egy gimnázium falára, avagy önök szerint rendben van a személyi kultusz kiépítése az iskolákban?"

Szabó Tímea felidézte, hogy a mintegy 22 milliárdos állami támogatásból megújult csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumot két különböző helyen is Orbán Viktor miniszterelnöktől (egyben a Fidesz elnökétől) származó idézetekkel dekorálták. Szerinte ez sérti a 2011. évi CXC. törvényt a nemzeti köznevelésről, amely szerint: „A nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható.”

Ezért négy kérdést tett fel Pintér Sándornak: 

• Ki kezdeményezte és ki engedélyezte az Orbán-idézetek kihelyezését?
• 2. Ön szerint rendjén való a személyi kultusz építése a közoktatásban vagy bárhol máshol?
• 3. Egyetért azzal, hogy ez a gyakorlat a fentiek miatt törvénysértő?
• 4. Karácsony Gergely vagy Gyurcsány Ferenc-idézetek is elférnének az iskolákban?

A DK-s Barkóczi Balázs is megkísérelte a lehetetlent és nekiszegezte a belügyminiszternek a kérdést. „Hogyan kerülhettek a miniszterelnöktől származó idézetek egy állami fenntartású iskola falára?” Arra is kíváncsi volt, hogy kik a felelősek azért, hogy a köznevelési törvényt megsértve egy állami fenntartású csepeli gimnázium falát Orbán Viktor-idézetekkel dekorálták ki. Szerette volna tudni azt is, hogy ki volt a dekoráció megrendelője és kivitelezője, s vajon várható-e még, hogy újabb miniszterelnöki idézetek jelennek majd meg dekorációként más, állami fenntartású közoktatási intézményekben.

– Tájékoztatom, hogy a tárca nem dönt a köznevelési intézmények belső tereinek dekorációjáról – ilyen kurtán intézte el Rétvári Bence államtitkár a két képviselő kérdését. 

Mostanra egyébként kiderült, hogy hová került az iskolából az Orbán Viktor hét bölcseletét tartalmazó tábla: Szabó Szabolcs Csepel és Soroksár momentumos  országgyűlési képviselője szúrta ki, hogy Németh Szilárd csepeli birkózó akadémiájában, vagyis a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián tűnt fel a „Magyarország hét törvényének” is nevezett bölcsességcsokor.