Így változtatna a Fidesz a választási szabályokon

Így változtatna a Fidesz a választási szabályokon

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt beszédet mond az Egységben Magyarországért „kormányváltó nagygyűlésén” 2022. március 15-én (Fotó: Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Várhatóan nem a kormány nyújtja majd be a választási szabályok tervezett módosítását az Országgyűlésnek, hanem egyéni képviselői indítvány lesz – ezt mondta Kósa Lajos a Mandinernek. A tervek szerint ezt májusig el is fogadnák.

A Fidesz alelnöke kifejtette – erre egyébként már Gulyás Gergely is utalt –, hogy szigorítanának a szabályokon annak érdekében, hogy külföldről ne lehessen támogatni senkit, aki indul a választáson. – Ha bármilyen egyesület, párt, vagy egyéb szervezet hivatalosan szeretne jelölő szervezetté válni például a most következő önkormányzati választáson – azaz szerepelhet a szavazólapon, lehet listája –, feleljen meg a pártokra vonatkozó szabályoknak. Vagyis csak magyar természetes személyektől fogadhat el anyagi vagy egyéb támogatást – magyarázta Kósa Lajos, kiemelve, hogy úgy fair, ha lehetőség szerint minden szereplő azonos feltételekkel induljon a választáson.

A téma kimondottan Márki-Zay Péter és a Mindenki Magyarországa Mozgalom miatt merült fel. Mint ismert, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje által alapított szervezet – és több magyarországi civil szervezet – a tavalyi választási kampányban milliárdokat kapott az amerikai Action for Democracy nevű amerikai szervezettől. A jogszabályok tiltják, hogy pártok külföldi pénzt fogadjanak el, Márki-Zay Péter ugyanakkor azzal érvelt, hogy nem is párt, hanem a mozgalma kapta a pénzt, a kampányban sem a pártok használták fel, hanem a mozgalom. Mindenesetre az MMM tevékenységét nehéz elválasztani a választási kampánytól, hiszen Márki-Zay Péter egyenesen miniszterelnök-jelölt volt.

A változtatás azért is különösen aktuális, mert ahogy közeledik az önkormányzati választás, egyre többször merül fel, hogyan kellene indulnia az ellenzéknek. Karácsony Gergely főpolgármester már egyértelművé tette, hogy újra megméreti magát, sőt, lapunknak adott interjújában világossá tette, azt szeretné, ha nem pártok jelöltjeiként indulnának az ellenzéki politikusok, hanem egy ernyőszervezet égisze alatt. – A pártoknak ezt nyilván mérlegelniük kell, szerintem összességében mégis ez az ő érdekük is, hiszen egyfajta lehetséges válasz arra a problémára, hogyan lehet az európai parlamenti választáson egymással versengő formációknak az önkormányzati választáson együttműködve sikert aratni – indokolta lapunknak. Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke pedig egyenesen úgy fogalmazott a Magyar Hangnak, hogy „öngyilkos stratégia pártlogóval indulni”. – Aki úgy érzékeli, hogy pártlogóval lehet nyerni, az a Marsról pottyanhatott ide, és valószínűleg nemrég – közölte.

Mindenesetre a Kósa Lajos által emlegetett „azonos feltételek” felvetnek azért kérdéseket, az ellenzék ugyanis gyakran érvel azzal, hogy a Fidesznek lejt a pálya. Itt elég arra gondolni, hogy a kormány hirdetései nem számítanak bele a hivatalosan kampányra költhető összegbe, ahogyan például az sincs odaszámolva, amikor a Megafon elárasztja az internetet a Fidesz narratívájával.