Így védekezik a főváros a hőség ellen

Így védekezik a főváros a hőség ellen

A főváros is védekezik a hőség ellen (Fotó: Fővárosi Önkormányzat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többek között ivókutakkal, az utak locsolásával, egyes gyógyfürdőiben pedig meghosszabbított nyitvatartással enyhítene a főváros a lakók komfortérzetén a kánikulában. Müller Cecília országos tisztifőorvos ugyanis elrendelte a harmadfokú hőségriasztást, amely csütörtök éjfélig tart. A harmadfokú hőségriasztást akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot.

A főpolgármesteri hivatal közlése szerint az FKF Köztisztasági Divíziónál fokozott készenlét lépett életbe. Locsolóautóik a hőségriadó időszakában folyamatosan, kétszer 12 órás műszakban, műszakonként jellemzően 20 gépjárművel locsolják a budapesti közúthálózatot. Nappal az FKF mosó célgépei elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat. Az FKF locsolóautói a felhevült aszfaltot egy időre 6-8 fokkal hűtik le. Ez csökkenti a lakosság hőérzetét, valamint leköti a port és a polleneket. A villamossíneket a kivetődés megakadályozása érdekében a BKV megrendelése alapján locsolja a társaság.

Tilos fürödni a szökőkutakban

A FŐKERT-tel és a Fővárosi Vízművekkel közösen a már meglévő ivókutak mellett idén újabb kutakat alakítanak ki a város több pontján, ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat. A közlés szerint a BKK megnyitja ügyfélszolgálatait, ahol légkondicionált helyiségekben díjmentesen használhatják a vízautomatákat a városlakók.

A Fővárosi Vízművek június 28-tól, keddtől üzembe helyezi a kifejezetten rendkívüli helyzetekre kialakított vízosztó tartállyal ellátott utánfutót. Ebből bárki kulacsába, poharába tölthet vizet. A vízadagoló saját tartályában 700 liter ivóvíz áll a járókelők rendelkezésére.

Felhívták viszont a figyelmet, hogy a parki, köztéri szökőkutakban szigorúan tilos a fürdés. Ezekben nem ivóvíz található, fogyasztása különösen veszélyes az egészségre.

A közlekedésben az új járműbeszerzéseknek köszönhetően a villamos, trolibusz és autóbusz ágazatban is folyamatosan növekszik a klímaberendezéssel ellátott járművek száma. Mint írták, ezek a nyári hőségben is megbízhatóan üzemelnek, szinte problémamentesen biztosítanak megfelelő hőmérsékletet utasterükben és a járművezetők számára egyaránt. Valódi megoldást azonban a túlkoros és nem légkondicionált járművek folyamatos cseréje fog jelenteni.

Tovább lehet strandolni

A metrómegállókban és az utasforgalmi terekben a szellőztető-berendezéseket a legnagyobb fokozaton működtetik. Az M3 metróvonal utasforgalom számára nyitott állomásain (Göncz Árpád városközpont, Forgách utca, Gyöngyösi út, Újpest-városkapu és Újpest-központ) ivókutak állnak rendelkezésre. Az ivókutak működését napi szinten ellenőrzik, esetleges meghibásodás esetén a javításokat soron kívüli elvégzik. A BKV a hőség idején kiemelt figyelmet fordít rá, hogy a munkatársainak megfelelő mennyiségű vizet biztosítson. A járművezetőket védőitallal látják el, illetve lehetővé teszik nekik a könnyített, nyárias formaruha viselését.

Emellett felkérték a szociális intézményeit, hogy a szélsőséges időjárás miatt különös gondossággal járjanak el ellátottaik és munkatársaik védelme érdekében. A hőség miatti vörös kód figyelmeztetés érvényessége alatt a bentlakást nyújtó szociális intézmények a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül fogadják azokat az utcán élő személyeket is, akiknek az elhelyezése hajléktalanellátó intézményekben nem megoldható, az ő elhelyezésükre is van kapacitás.

A hőségriadóra való tekintettel a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fürdőiben és strandjain, a Dandár és a Rudas kivételével, a zárási idő a 2022. június 27-30. közötti időszakban 20 órára módosul. A kirándulókat a FŐKERT pedig arra kérte, hogy kizárólag kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsanak tüzet.