Parlament elé vinné a DK az Illatos úti kármentesítés ügyét

Parlament elé vinné a DK az Illatos úti kármentesítés ügyét

Hordók a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén 2015. április 30-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Beláthatatlan következményei lehetnek, ha az egykori Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyén nem történik meg a kármentesítés – így vélekedik a Demokratikus Koalíció helyi képviselő-jelöltje.

Az RTL Klub Híradója szombat este számolt be arról, hogy évek óta hiába várnak a kármentesítésre a környéken. Emlékezetes, 2015. áprilisában robbant ki a botrány, amikor kiderült, hogy 12 ezer hordónyi veszélyes anyagot tároltak a területen szabálytalanul, az anyag egy része ráadásul a talajba szivárgott. A hordókat egy éven belül elvitték, majd 2018. februárjára elbontották az épületeket is, ugyanakkor az azokból származó több ezer köbméternyi hulladék mindig a helyszínen van. Így pedig a kármentesítés sem kezdődhetett meg.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyi anyag szakértője a csatornának azt mondta, hogy a talajvizet ki kellene szivattyúzni és megtisztítani, ez a munka ugyanis korábban elakadt. Emellett több helyen is a földet 5-10 méter mélyen ki kellene cserélni. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Miniszterelnökséghez fordult, hogy biztosítsa a szükséges forrást, ami akár 10 milliárd forint is lehet. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter szerint egyébként már előkészítés alatt van a kármentesítés második üteme, ám nehezíti a helyzetet, hogy a károkozásért felelős tulajdonosnak nincs fedezete.

A Demokratikus Koalíció helyi képviselő-jelöltje szerint a kormány cserbenhagyta a ferencvárosiakat. Manhalter Dániel ezért már felkérte Arató Gergelyt, a párt frakcióvezető-helyettesét, hogy támogassa az ügyet a parlamentben is. – Felelősségteljes emberként ugyanis felháborítónak és elfogadhatatlannak tartom, hogy a vegyiművek által otthagyott mérgek szabadon szennyezhetik a talajt, fertőzhetik az ivóvizet. 15 milliárd forint nem sok emberek tízezreinek és a környezet egészségéért cserébe – közölte.