Ilyen egy koronavírus-gócpont belülről

Ilyen egy koronavírus-gócpont belülről

Kevesen a „kisvonaton”. Összeomlott a turizmus Pápán (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fél órája sincs, hogy kiszálltam az autómból a Veszprém megyei városban, és már a negyedik pápaitól hallom, amint suttogva, de kimondja: ő is úgy hallotta, hogy a Hit Gyülekezete helyi közösségéből indult a járvány. Azért jöttem ide, hogy megpróbáljuk rekonstruálni, hogyan alakult ki egy vidéki városban a jelenleg legnagyobb magyarországi gócpont.

(...)

Amit biztosan tudunk: a marosvásárhelyi Hit Gyülekezete egyik tagja valamikor július közepén elhozta autóval a lányát Pápára a vőlegényéhez, aki a helyi gyülekezet tagja. Azt is tudjuk, hogy amikor az apa hazatért Marosvásárhelyre, már súlyos tünetei voltak, és több mint egy hétre kórházba került koronavírus-fertőzéssel. Ezt nekünk is elismerte a marosvásárhelyi lelkész, Fodor Sándor (különös, hogy bárkit hívtunk fel a múlt héten ebben az ügyben a vallási közösségből, mindenkinek az volt a legfontosabb, honnan szereztük meg a telefonszámát).

(...)

Információink szerint egyébként a pápai góc azért is tudott kialakulni hamar, mert a megfertőződött gyülekezeti tagok – vagy azok közvetlen családtagjai – kritikus helyeken (is) dolgoztak: szociális ellátásban (akitől aztán nagy valószínűséggel megfertőződött két gondozott is), egészségügyben, szolgáltató cég ügyfélszolgálatán, élelmiszer-árusításban, és emiatt sok emberrel kerültek kapcsolatba.

(...)

Áldozó Tamás (Fidesz–KDNP) polgármester diplomatikus, nem mondja ki lapunknak nyilatkozva a Hit Gyülekezete nevét, de ő is arról beszél, az esetek jelentős része visszavezethető „egy karizmatikus vallási közösségre”. Nem tudja megmondani, ki lehetett a miniszterelnök által is emlegetett szuperfertőző, mert a hatóság őt, a város polgármesterét sem tájékoztatta a kontaktkutatások részleteiről. Futunk az események után, mondja, megpróbáljuk a lehető legjobban kezelni a helyzetet, és fontosnak tartja kiemelni azt is, hogy senkit – sem egyént, sem közösséget – nem szabad megbélyegezni.

(...)

A teljes riportot elolvashatja a Magyar Hang augusztus 21-én megjelent 2020/34. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/34. számban? Itt megnézheti!