Ilyen lesz a budapesti Városháza Park

Ilyen lesz a budapesti Városháza Park

A Lépték-Terv Tájépítész Iroda nyertes terpályázatának látványtervei a budapesti Városháza Parkról

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kihirdettük a Városháza Park tervpályázatának eredményét – közölte a közösségi médiában a fővárosi önkormányzat. A Lépték-Terv Tájépítész Iroda terve lett a nyertes. A tervek szerint 2024-re készülhet el a park.

– A Fővárosi Önkormányzat évtizedes adóssága, és egyben a Főváros vezetésének egyik legfontosabb választási ígérete, hogy a Városháza előtti elzárt, jelenleg parkolóként használt területen Budapest új, zöld főterét alakítsa ki. Visszaadjuk a budapestieknek a Városháza előtt most parkolóként elkerített területet, amely Budapest ideális főtere lehetne. A téren parkosított agórát alakítunk ki, amely az aktív közéleti részvétel, a nyílt társadalmi vita helyszíne lesz – írta a városháza.

Közleményük szerint összesen 19 pályamű érkezett, melyeket a tájépítész, építész és városépítész szakma elismert szakembereiből álló bírálóbizottság értékelt, és választotta ki a díjazott terveket. Az első helyezett a Lépték-Terv Tájépítész Iroda pályaműve lett. – Ez a pályamű minden tekintetben alkalmas arra, hogy betöltse azt a szerepet, amit Budapest új főterének tudnia kell: ikonikus, szinte az űrből is felismerhető terv, amely a zöldfelületet állítja a tér középpontjába, és amelynek szimbolikája megegyezik a demokráciáról alkotott felfogásunkkal. Szervesen kapcsolódik a szomszédos terekhez, megőrzi a meglévő fákat, emellett tartalmazza a szivacsváros koncepció követelményeit a csapadékvizek felhasználásáról is – indokolták a döntést.

 

A tervek elkészítését és az engedélyek megszerzését követően kerül sor a Városháza Park megvalósítására. A főváros tervei szerint az új Városháza Parkot 2024-ben vehetik birtokba a budapestiek, addigra ígéretük szerint a Városháza Károly körúti homlokzatának felújítása, és a Merlin épülete is elkészül.

A Lépték-Terv országszerte számos parkot, kertet és teret, illetve azok rekonstrukcióját tervezte meg. Szabadtérépítészeti terveik alapján készül a Blaha Lujza tér felújítása, az ő terveik alapján valósult meg a budapesti Széll Kálmán tér felújítása, a gödöllői Grassalkovich-kastély kertje, Szeged legnagyobb parkja, az Erzsébet Liget vagy a Pannonhalmi Főapátság arborétumának rekonstrukciója.