Íme a magyar városok, ahol a koronafertőzöttek száma megnőhet

Íme a magyar városok, ahol a koronafertőzöttek száma megnőhet

Védőfelszerelést viselő nővér megméri egy érkező testhőmérsékletét a koronavírus-járvány idején a Honvédkórházban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a szennyvízből vett minták alapján több városban is nőhet a fertőzöttek száma, Müller Cecíiliáék elrendelték a tesztek szállításához szükséges kapacitás növelését.

Budapesten, Kecskeméten, Debrecenben és Nyíregyházán is várható, hogy nő a koronavírussal fertőzöttek száma. Ez a szennyvízből vett minták alapján várható – jelezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján.

A központ ugyanis múlt héten is vizsgálta, nő-e a koronavírus koncentrációja a magyar városokban, és az említett négy település esetén azt találta a múlt hétre vonatkozóan, hogy „alacsonyról” „mérsékeltre” nőtt a koronavírus mennyisége a szennyvízben, ráadásul a vírus jelenléte emelkedő tendenciát is mutat. Ezzel szemben a többi magyar város esetén a koncentráció alacsony, míg a tendencia stagnál.

A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. – Fontos hangsúlyozni, hogy a módszer a behurcolt eseteket és az egyedi gócokat nem méri, tehát az eredmények arra utalnak, hogy az ország nagyobb részén megindult a közösségi terjedés – írta az NNK.

Az esetszámok növekedése miatt – csak kedden több mint 340 új fertőzöttet regisztráltak – a főváros például nemrég jelentette be, nyolcezer forintra fogják büntetni azt, aki maszk nélkül vagy a maszkot rosszul viselve veszi igénybe a tömegközlekedést. A további budapesti szigorításokról itt lehet részletesebben olvasni.

Növelik a tesztelési kapacitást

Kedd este egyébként Müller Cecília országos tiszti főorvos elrendelte a koronavírus-tesztek szállításához szükséges kapacitás növelését is. Az NNK közleménye szerint erre az elmúlt 24 órában tapasztalható megnövekedett koronavírus-tesztek iránti igény miatt van szükség. Így betegszállítónak jelölték ki valamennyi közfinanszírozott, működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató tartalék gépjárművét, továbbá bevonták őket a PCR-tesztekhez levett minták szállításába is. A feladat koordinálást az Országos Mentőszolgálat fogja végezni.