Íme a négy vidéki város, ahol nőhet a koronavírus-koncentrációja

Íme a négy vidéki város, ahol nőhet a koronavírus-koncentrációja

Mintavételhez használt kémcsövek a koronavírus-szűrések elvégzésre kijelölt rendelőben a Mohácsi Kórházban 2020. május 12-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ország legtöbb településén, így a fővárosban és az agglomerációban is stagnál a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja, míg néhány nagyvárosban a tendencia emelkedő: Pécsett, Békéscsabán, Salgótarjánban és Zalaegerszegen – derül ki a nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb, 43. hétre vonatkozó hétfőn közzétett adataiból. Az érintett városokban eleve mérsékelt a koronavírus jelenléte a szennyvízben, amely az „alacsony” besorolást követő fokozat.

Az adatokból az is látszik, Székesfehérvár az egyetlen olyan vizsgált város az országban jelenleg, ahol nemcsak, hogy alacsony a koronavírus koncentrációja a szennyvízben, de csökkenő tendenciát is mutat, tehát a járványhelyzet javulása várható. Székesfehérváron kívül egyébként nyolc másik városban is alacsony a koronavírus-koncentráció (Kaposvár, Kecskemét, Szekszárd, Szolnok, Debrecen, Tatabánya, Veszprém és Szeged), ám ezeken a helyeken stagnálás tapasztalható, nem csökkenő tendencia.

Mint ismert, az eddigi tapasztalatok alapján a szennyvízmintákból kimutatható koronavírus örökítőanyag koncentrációjának emelkedését 5 nappal követi az új esetek számának növekedése.

A hétfői adatok szerint egyébként 2316 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, így jelenleg 43 600 fő az aktív fertőzöttek száma Magyarországon.