Íme a részletek, kiből és hogyan lehet határvadász

Íme a részletek, kiből és hogyan lehet határvadász

Orbán Viktor aláírja a határvadász egységek felállításáról szóló rendeletet (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Határvadászok, sorakozó! – ezzel a mondattal közölte szombaton reggel a Facebook oldalán Orbán Viktor, hogy aláírta a határvadász egységek felállításáról szóló rendeletet. A részletek pedig már meg is jelentek a Magyar Közlönyben.

Ebből kiderül, hogy a határvadász egy szerződéses jogviszony, amely első körben három évig tart, de közös megegyezéssel meghosszabbítható. Ezt egészen addig lehet ismételni, amíg tart a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet. A heti szolgálatteljesítési idő negyven óra, persze ennél több is lehet, de a túlórára külön szabályok vonatkoznak.

Az lehet határvadász, aki:

• A tizennyolcadik életévét betöltötte, de az ötvenötödik életévét még nem töltötte be,
• Vállalja, hogy a határvadász vizsgát sikeresen teljesíti – ez elméleti és gyakorlati részből áll,
• Elfogadja egyes alapvető jogainak korlátozását,
• Megfelel a rendészetért felelős miniszter által meghatározott, a határvadász beosztásnak megfelelő egészségi, pszichológiai és fizikai alkalmassági követelményeknek
• Írásbeli nyilatkozattal tudomásul veszi az életvitele kifogástalanságának szerződéses jogviszony létesítését megelőző ellenőrzését,
• Tudomásul veszi, hogy szerződéses jogviszonyának fennállása alatt szolgálata törvényes ellátását tudta és beleegyezése nélkül – törvényben meghatározott esetekben és módon – a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerv megbízhatósági vizsgálattal ellenőrizheti.

A rendelet szerint „szolgálati érdekből” az érintettet beleegyezése nélkül is át lehet rendelni az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv bármely szervezeti egységéhez és bármely helységbe. Ez évente összesen legfeljebb négy hónap lehet, ugyanakkor „méltánylást érdemlő személyi vagy családi érdekből” ettől el lehet tekintetni.

A fizetésről annyit tudni, hogy a határvadász alapilletményre – ennek el kell érnie a garantált bérminimum összegét – és különféle pótlékokra jogosult, ezek mértékét Pintér Sándor belügyminiszter határozza meg.

Orbán Viktor pénteken azzal indokolta az új egység felállítását, hogy „az sem ritka, hogy Magyarország területére fegyverüket felhasználva próbálnak bejutni”. Első lépésben 2200 határvadászt képeznek ki és állítanak szolgálatba, számukat később 4000-re növelik majd.