Immár jogerős: a közmédiának nyilvánosságra kell hoznia, hogy mit vár el egy hírműsortól

Immár jogerős: a közmédiának nyilvánosságra kell hoznia, hogy mit vár el egy hírműsortól

Kidekorálták az MTVA szimbólumát a putyini propaganda ellen tüntetők a tévészékháznál, 2022. március 6-án. (Fotó: Gulyás Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Immár jogerős az a döntés, amelynek értelmében a közszolgálati médiának ki kell adnia azokat a dokumentumokat, amelyekből többek között kiderülhet, ki viseli a szerkesztői felelősséget például a köztévé Híradójában elhangzottakért – írja a Szabad Európa, miután a Fővárosi Ítélőtábla jóváhagyta az elsőfokú bíróság korábbi ítéletét.

A portál még tavaly márciusban adott be közérdekű adatigénylést a Duna Médiaszolgáltatóhoz, amelyben bizonyos programok, így a hírműsorok megrendelőlapjait szerették volna megismerni. Ezekből a dokumentumokból ugyanis kiderülhet, kin múlik, hogy a köztévében olyan hírműsorok mehetnek adásba, „amelyek sérthetik azt a kiegyensúlyozottságot, amelyet a törvény is előír a köztévének” – emlékeztetnek a cikkben.

A Szabad Európa megjegyzi, a médiatörvény értelmében a közszolgálati médiaszolgáltató a Duna Médiaszolgáltató Zrt. Tehát amikor a törvény a közszolgálati médiával szemben támasztott elvárásokat megfogalmazza, azok a Dunára vonatkoznak. A műsorokat ugyanakkor nem a Duna, hanem az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) gyártja le. Vagyis bár a közszolgálati médiaszolgáltató a Duna, ugyanakkor a közmédia műsorait nem ő, hanem az MTVA gyártja le, ráadásul a közmédia Híradójának munkatársai is az MTVA és nem a Duna alkalmazottai. 

Az adatigénylés célja a két szervezet közötti viszony tisztázása volt, a kért dokumentumok átadását azonban a Duna megtagadta, így a Szabad Európának bírósághoz kellett fordulnia.

A döntés jogerős, a dokumentumokat augusztus első felében kellene kiadnia a közmédiának. A perben a Szabad Európát a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselte.

A közmédia egyébként nemrégiben azt állította saját magáról, sajtóként nem feladatuk ellenőrizni például egy sajtótájékoztatón elhangzottak valóságtartalmát, sőt szerintük akár nyilvánvalóan hamis dolgokat is terjeszthetnek, ha azokat nem ők állítják, hanem a sajtótájékoztatót tartó személy – írja a Telex.