Index: Lemondott a lemondásról Hegedüs Zsuzsa

Index: Lemondott a lemondásról Hegedüs Zsuzsa

Hegedűs Zsuzsa (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Váratlan fordulattal már dicséri Orbán Viktort a tusnádfürdői beszéd miatt néhány napja a miniszterelnöki megbízotti pozíciójáról is lemondó Hegedüs Zsuzsa, sőt, továbbra is szívesen adna neki tanácsokat – írja az Index. A portál egy birtokukba jutott írás alapján azt állítja: Orbán társadalmi felzárkózásért felelős főtanácsadóját meggyőzte a miniszterelnök bécsi, rasszizmus elleni kiállása. A kormányfő ott azt is mondta, hogy szokott félreérthetően fogalmazni.

„20 évi ismeretségünk és barátságunk következtében azt is tudom, hogy ez a nyilvános korrigálás mibe került neked, ezért még annál is jobban értékelem a mai lépésedet, mint amit maga a téma indokol. Olyannyira, hogy az első reakcióm az volt, hogy ezzel a nyilvános megszólalással a lemondásom is okafogyottá vált. De ami még fontosabb, ezt, némi gondolkodás után, néhány órával később is így gondolom, azaz okafogyottnak tartom” (...) „Úgyhogy, ahogy 2010 előtt is és természetesen utána is, függetlenül attól, hogy hivatalosan a főtanácsadód vagyok vagy nem, a segítségemre a továbbiakban is, az elmúlt 20 évhez hasonlóan, számíthatsz” – idéz a dokumentumból az Index, a szöveg eredeti forrásáról azonban nem ad meg linket vagy fotót.

Nagy vihart kavart a napokban, hogy a szociológus, Orbán Viktor fajkeveredésről is szóló tusnádfürdői beszéde után a nagy nyilvánosság előtt jelezte: lemond a miniszterelnöki megbízotti pozíciójáról, amit vállalhatatlannak érez a rasszista hangvételű megjegyzések miatt. Sőt, nyilvános vitába is keveredett a kerettel.

A helyzetet csak bonyolítja, hogy a szociológus csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában még azt mondta, hogy Orbán Viktor bécsi megszólalása csupán egy visszakozás, de nem bocsánatkérés, bár azt elismerte, hogy egy miniszterelnök ritkán szokott korrigálni, és azt is hangsúlyozta, hogy ő büszke erre a gesztusra.

A visszatéréséről nem ejtett szót – ugyanakkor az Index és Mandiner is hozza azt a levélrészletet, amiben Hegedüs azt állítja, visszatérési szándékáról az ATV műsorában is be fog számolni.

Hegedűst,  a távozásról bejelentése után szinte azonnal támadni kezdte a NER szellemi holduvara: Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője Facebook-posztban kommentálta a döntést. "Nem nagy veszteség: lemondott az elmúlt években a munka helyett inkább a pénzszóró botrányoktól hangos Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde miatt, amit Gyurcsányhoz hasonlóan „nácinak” minősített" – írta az ügy kapcsán kormányközeli elemző. Deák Dániel a pénzszórást említve minden bizonnyal arra a néhány évvel ezelőtti esetre célzott, amikor a DK kiderítette, szerintük közpénzen három alkalommal, hozzávetőlegesen 74 ezer forintért vásárolt luxuskozmetikai cikkeket a tanácsadó, illetve majdnem 100 ezer forintot költött drága alkoholos italokra. 

 

Frissítés: Hegedüs mégis megy

A Hegedüs-sagában  péntek délután aztán újabb váratlan fordulatot jelentett, hogy a szociológus a Telexnek elmondta: mindenképpen távozik posztjáról.  Hegedűs, közlése szerint  azért adott ki újabb nyilvános levelet, mert a kritikát is nyilvánosan fogalmazta meg, és ezért ezt így tartja tisztességesnek, hogy nyilvánosan jelezze, okafogyottá vált a lemondása. De ez nem jelenti, hogy visszalép a lemondástól, már szóltak is, hogy ki kell pakolniuk az irodából.