Index: Novák Katalin Volodimir Zelenszkijhez utazik

Index: Novák Katalin Volodimir Zelenszkijhez utazik

Novák Katalin (Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Novák Katalin köztársasági elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására Ukrajnába indult – értesült az Index. Úgy tudják, a magyar államfő vonattal megy Lengyelországba és onnan Ukrajnába.

Ha a hír igaz, az orosz–ukrán háború kezdete óta ez lesz a legmagasabb szintű látogatás a magyar állam részéről.  

Korábban Novák Katalin is csatlakozott ahhoz a közleményhez, amelyben tizenegy elnök ítélte el október 10-én az Ukrajnát ért támadásokat. A közlemény elfogadhatatlannak nevezi, hogy a moszkvai képviselők atommal fenyegetik a világot.

„Országaink nevében követeljük, hogy Oroszország azonnal hagyja abba polgári célpontok támadását. Nem hagyunk fel az erőfeszítéssel, hogy bíróság elé állítsuk a mai (október 10. – a szerk.) bűncselekmények felelőseit” – hangsúlyozzák közleményükben az államfők.

A Hvg.hu ez ügyben kérdéssel fordult a Sándor-palotához, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy az elnök programjairól a kellő időben tájékoztatják a nyilvánosságot. A portál információi szerint erre biztonsági megfontolások miatt várhatóan csak az utazást követően kerülhet sor.

Mint emlékeztetnek, Orbán Viktor miniszterelnök korábban nem élt a lehetőséggel, amikor még márciusban a cseh, a szlovén és a lengyel miniszterelnökök utaztak Kijevbe. A legmagasabb rangú kormányzati tisztviselő, aki átlépte az ország határát, az Nagy István agrárminiszter volt, és ő is csak Kárpátaljáig utazott.