Infláció és energiaválság – ezeket tartják a legveszélyesebbnek a közép-magyarországi cégek

Infláció és energiaválság – ezeket tartják a legveszélyesebbnek a közép-magyarországi cégek

Nehéz helyzetben a cégek. Képünk csak illusztráció (Fotó: Scott Graham / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A cégek 89 százaléka érzékelt áremelkedést a vállalkozás beszerzéseinél 2022. január 1. óta – többek közt ez derült ki a 21 Kutatóközpont és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány online kérdőíves felméréséből, amelynek eredményét a Magyar Hanghoz is eljuttatták. A felmérés szeptember 15-e és október 6-a között készült a Budapesten és Pest megyében működő vállalkozások aktuális helyzetére és jövőbeli várakozásaira vonatkozóan. A 700 fős minta reprezentatív a budapesti és Pest megyei székhelyű, 2020. előtt alapított, működő, 1-249 fős jogi személyiségű vállalkozásokra.

A Közép-magyarországi régió vállalkozásai spontán válaszok alapján aktuálisan az alábbiakat látták leginkább veszélynek az általános üzleti környezetben:

• az inflációt,
• az energiaárakat/energiaválságot
• a kereslet, forgalom, megrendelések csökkenését
• a bizonytalanságot/kiszámíthatatlanságot.

A vállalkozásokat egy 1-től 5-ig terjedő skálán arról is kérdezték, mik azok a tényezők, amik hatással vannak gazdasági kilátásaikra. Az 1-es érték azt jelentette, az adott tényező egyáltalán nincs hatással, míg az 5-ös azt, hogy nagyon jelentős hatással van. Itt az infláció kapta a legmagasabb átlag értéket (4,55-ös átlagpontszámmal), ezt a forint árfolyamának alakulása (4,29) és a kkv-kra vonatkozó rezsicsökkentés megszüntetése (3,55) követte. Az értékelések alapján a Budapesten és Pest megyében működő kkv-k jövőbeli működését az extraprofit adó bevezetése érintheti a legkevésbé (1,77).

A felmérés szerint a cégek 89 százaléka érzékelt áremelkedést a vállalkozás beszerzéseinél 2022. január 1. óta, méghozzá átlagosan 39 százalékot. A megkérdezettek 72 százaléka nyilatkozott úgy, hogy év eleje óta emelkedtek a vállalkozás saját árai, és az a növekedés összességében átlagosan 21 százalékos volt. Év végéig a központi régióban működő szervezetek közül többen terveznek elbocsátást (14 százalék), mint létszámbővítést (10 százalék), 70 százalék viszont nem tervez változtatást a munkaerő-állományban.

A beszerzést, logisztikát érintő gazdasági változások közül az import alapanyagok árának növekedése és a szállítási költségek növekedése a megkérdezett cégek közel felénél nagyon jelentős hatással van a működésére. A felmérésből az is kiderült, a vállalkozások 88 százaléka nem indult önkormányzati beszerzéseken, közbeszerzéseken az elmúlt 3 évben. EU-s szervezet által kiírt közvetlen EU-s támogatásra 3 százalék, hazai szervezet által kiírt EU-s támogatásra 14 százalék pályázott. A valamilyen szakmai szövetségben vagy éppen érdekképviseleti szervezetben tag vállalkozások mindössze ötöde volt elégedett összességében vagy legalább egy-egy területtel a különböző szövetségek, szervezetek működésével kapcsolatban.