Influenzaoltás: Elég lesz-e a készlet?

Influenzaoltás: Elég lesz-e a készlet?

Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy-egy szezonban általában az állam által biztosított vakcinamennyiség 50-75 százaléka szokott elfogyni, tavaly például a készítmények alig felét használták el – írja a Népszava. Mint hozzáteszi, a magyar kormány 23 éve minden évben – idén is – itthon gyártat le 1,3 millió adag influenza elleni vakcinát. Az állam által térítésmentesen biztosított magyar oltóanyagot épp ezekben a napokban szállították ki a háziorvosi praxisokba.

Amióta Orbán Viktor arról beszélt – először szeptember 11-én –, hogy az influenzaoltás jó és idén mindenki térítésmentesen megkaphatja, jóval nagyobb az érdeklődés, mint az elmúlt években – erősítették meg a lap által megkérdezett háziorvosok, bár pontos adatot nem tudtak mondani. Az emberek érdeklődését dokumentáló Google archívumból az derül ki, hogy két és fél, háromszor annyian érdeklődtek a múlt héten influenza-elleni védőoltás iránt, mint a tavalyi szezon csúcsán.

A lap szerint, ha a Google-érdeklődés hűen tükrözi az oltási szándék növekedését, akkor hiány lehet majd a hazai gyártású 3Fluart alapvakcinából is. Sőt, kevésnek bizonyulhat az a 100 ezer adag Vaxigrip Tetra vakcina is, amelyet a kormánynak sikerült közvetlenül a gyártótól megvásárolnia. Ez annyiban más, mint a hazai influenza elleni vakcina, hogy míg előbbi 3, addig a Sanofi készítménye négy influenzatörzs ellen nyújt védelmet. Továbbá a Vaxigrip a 6 hónap és 3 év közötti korosztálynak is adható, ezzel szemben a hazai gyártású 3Fluart oltóanyaggal csak az ennél idősebbek olthatók.

Ha mindenki kéri az oltást, ahogyan azt Orbán Viktor kormányfő ajánlotta kedden, amikor őt is beoltották – az esetről videót tett közzé a Facebook-oldalán –, akkor az állam által utólag lefoglalt százezer vakcina biztosan nem lesz elegendő a több mint 200 ezer három év alatti gyereknek – vélik a lapnak nyilatkozó háziorvosok. Póta György, Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke erről az ATV Startnak azt nyilatkozta, hogy jelenleg a hároméves kornál fiatalabbak számára adható oltóanyag azért nem érhető el, mert nem érkezett be a rendelőkbe, valamint a híradások szerint a kormány befagyasztotta a patikai forgalmat is.   

Abban az orvosok is egyetértenek, hogy az influenzaoltás a koronavírus-járvány miatt nemcsak az időseknek és a krónikus betegeknek, hanem az egészségeseknek is erősen ajánlott. Az influenza a koronavírushoz hasonló tüneteket, akár súlyos tüdőgyulladást is okozhat. Azért is érdemes tehát mindenkinek beoltatnia magát, mert ha valaki a koronavírussal együtt kapja el a betegséget, az végzetes következményekkel is járhat.

A Népszava megkérdezte a Nemzeti Népegészségügyi Központot és az Operatív Törzset is arról, hogy Magyarországon összesen mennyi influenza elleni vakcinát tudnak a lakosság rendelkezésre bocsátani. Kíváncsiak voltak arra is: ha várható volt, hogy nagyobb lesz az igény az oltásra, akkor miért nem rendeltek többet? Ha Németországnak sikerült az eredeti 20 milliós vakcina mennyiséghez további hatmilliót vásárolnia, Magyarországnak miért nem? Mi történik akkor, ha a rendelkezésre álló készlet elfogy, de még lesz igény további oltásokra? Hogyan osztják el a 100 ezer darab Vaxigrip-et a praxisok között? Kérdéseikre lapzártáig nem kaptak választ, mint ahogyan arra sem a miniszterelnök szóvivőjétől, Havasi Bertalantól, hogy Orbán Viktort melyik vakcinával oltották be kedden.

Az influenzaoltás várható hiányáról Kunetz Zsombor is posztolt a Facebookon. – Most, hogy a háziorvosokat is „rendberakja” Orbán Viktor, azért nem felejtette el, megszórni a frontvonalban dolgozókat némi baráti tűzzel. Most még magyarázkodhatnak az influenza-vakcina hiánya miatt is. Amit maga az állam gerjesztett a felvásárlással, miközben agyonreklámozza azt – írja az egészségügyi szakértő.