Információs Hivatal szerint nekik nem kellett tudnunk Szájer bulijáról

Információs Hivatal szerint nekik nem kellett tudnunk Szájer bulijáról

Szájer József európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) a Terror Háza Múzeumban tartott ünnepségen, ahol átvette a Petőfi-díjat, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Mol-csoport kitüntetését 2019. december 2-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kellett az Információs Hivatalnak tudnia arról, milyen bulin vett részt Szájer József – erről beszélt a polgári hírszerzésért felelős államtitkár, Vargha Tamás a Hit Gyülekezetéhez tartozó Spirit FM-nek. A politikust kérdezték arról, van-e felelőssége a magyar hírszerzésnek, és kellett-e tudnia arról, milyen buliban vett részt a kijárási tilalom idején az európai parlamenti képviselő.

– Nincs szerepe a magyar polgári hírszerzésnek egy európai parlamenti képviselő sem átvilágításában, sem megfigyelésében, sem követésében. Ez nem feladata az Információs Hivatalnak – válaszolta Vargha Tamás. Kifejtette, ez az Európai Parlament biztonsági szolgálatának hatáskörébe tartozik, a magyar polgári hírszerzés pedig akkor lép a képbe, „ha egy ellenérdekelt szolgálat a magyar külképviseleteket megkörnyékezi”.

Az Információs Hivatal vezetője, Bunford Zsolt dandártábornok a Parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt már kifejtette korábban ugyanezt. Szijjártó Péter külügyminiszter is a hatáskör hiányára hivatkozva mondta azt korábban, hogy ő a sajtóból értesült az egész esetről.

Korábban többen felvetették, hogy Szájer magánéleti sajátosságairól a hírszerzésnek tudomása kellett legyen, ami már csak azért is fontos kérdés, mert felveti a zsarolhatóság gyanúját. Továbbá felvetődött az is, hogy a brüsszeli parti leleplezésében, illetve Szájer nevének nyilvánosságra hozásában szerepe lehetett-e bármiféle külföldi titkosszolgálatnak. Kormánypárti körök is érveltek ezzel, mondván, Orbán brüsszeli vétója nem tetszett egyes európai vezetőknek.