Inkább leülöm, mint hogy kifizessem a büntetést

Inkább leülöm, mint hogy kifizessem a büntetést

Rendőri intézkedés a Clark Ádám téren (Fotó: Hadházy Ákos Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A véleménynyilvánítás szabadsága „mindkét fél” érdeke; nemcsak a tüntetőké, hanem végül is a kormányé is. Levezeti a társadalomban felgyülemlő feszültséget, és arra is alkalmas, hogy jelezze a problémákat a döntéshozók felé – mondja a Magyar Hangnak a 71 éves Szabó Gábor. A nyugdíjas trafikos már csak ezért sem érti, hogyan kaphatott több száz ezer forintos szabálysértési bírságot, amiért a kormány válságkezelési módszerei ellen tiltakozott.

Szabó Gábort két alkalommal büntették meg, mert részt vett a Clark Ádám téri, kórházi ágyak kiürítése elleni autós tiltakozásokon, a bírság ezért összesen 1,25 millió forint volt. A tüntetők behajtottak a körforgalomba, és dudáltak, néhányan közülük hangszórót használtak. A bírságot a rendőrség a kijárási korlátozás, illetve a KRESZ megszegésével és csendháborítással indokolta. A kijárási korlátozás megszegését annak ellenére megállapították, hogy Szabó Gábor mindkét alkalommal a kormányhivatalban járt a tüntetés előtt – a másodszorra lepecsételt igazolást is magával vitte –, és útba esett neki hazafelé a Clark Ádám tér.

A nyugdíjas férfi azt mondja: inkább leüli a büntetést, minthogy kifizesse a bírságokat, amelyek szerinte valójában a véleménynyilvánításnak szóltak. Van ellene két további, folyamatban lévő feljelentés, így újabb bírságokra is van esély. A magas bírságokat elmondása szerint részben azzal az indoklással kapta, hogy korábban is folytak ellene szabálysértési eljárások. Áprilisban a Városligetben két alkalommal büntették meg a kijárási korlátozás megszegése miatt, egyszer 200, egyszer 750 ezer forintra, így most 2,2 millió forintos bírság fenyegeti.

Már korábbi tüntetéseken (például a Kunigunda utcában, az MTVA-székház előtt) és a Városliget beépítése ellen tiltakozó civil csoport, a Ligetvédők tagjaként is több esetben megbüntették, volt, hogy őrizetbe is vették. A szabálysértési eljárások során elmondása szerint általában vagy az derült ki, hogy nem követett el szabálysértést, vagy a bíróság jelentősen mérsékelte a büntetést, de az is többször előfordult, hogy a rendőrség veszített ellene a bíróságon.

Az ilyen ügyek elmondása szerint évekig is elhúzódhatnak. „Annyit ültem már a zuglói rendőrkapitányság fogdájában, mint varjú a karón” – mondja. A Városligetben azért kapott büntetést április második felében, mert a ligetvédők táborában tűz ütött ki, és a lángok eloltása után, amikor a megmaradt holmikat szedték össze, a rendőrség szerint a ligetvédők megszegték a kijárási korlátozásokat.

A Clark Ádám téri autós tiltakozásokat Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők és a Momentum szervezte hetek óta, hétfőnként. Hadházy gyűjtést szervez a megbírságolt tüntetők megsegítésére az általa létrehozott Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítványon keresztül. A horribilis bírságok láttán elmondása szerint úgy döntöttek, a mostani formában felfüggesztik a tiltakozásokat, nem akarnak még több tiltakozót kitenni a bírságoknak, amelyek összege az ő tudomásuk szerint már eléri az 5 millió forintot, de a folyamatban lévő feljelentésekkel együtt lehet, hogy végül a 10 milliót is.

Hadházy inkább közérdekű munkában dolgozná le saját, egyelőre 180 ezer forintos bírságát, ha nem lenne sikeres a fellebbezés. – Nem lett volna felelős döntés folytatni. De ez a brutális bírságolás mutatja, hogy igazunk volt. Az ellenzékből is jöttek néha olyan hangok, hogy ez bohóckodás, de látszik, hogy zavarta a hatalmat, és minél többen jönnek el, annál kevésbé lehet figyelmen kívül hagyni a tiltakozást – mondta lapunknak a képviselő. Szerinte érthető és természetes, hogy járványhelyzetben nem engedélyezett a „klasszikus” tüntetés: azért döntöttek az autós tiltakozás mellett, mert járványügyi szempontból nem aggályos, ráadásul szerintük nem is gyülekezés. Ennek ellenére a szervezők ellen gyülekezési joggal való visszaélés miatt indult eljárás. – Több jogásszal konzultáltunk, és nyilvánvaló, hogy ez véleménynyilvánítás. Véleményt nyilvánítani nemcsak szóban és írásban, hanem más eszközökkel is lehet – mondta Hadházy Ákos.

A képviselő Szél Bernadett-tel közösen egyeztetett kedden Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitánnyal, erről a közösségi médiában számoltak be. Azt az információt kapták, hogy a kijárási korlátozás megsértése miatt legtöbbször csak figyelmeztetni szokott a rendőrség. Hogy ennek dacára miért róttak ki ilyen magas összegű bírságokat a tüntetőkre, Hadházy állítása szerint a rendőrfőkapitány azt válaszolta: „Passz”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/22. számában jelent meg május 29-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 22. számban? Itt megnézheti!