Iránytű: a Fidesz minden kategóriában vezet, a DK-é a „legidősebb korfa”

Iránytű: a Fidesz minden kategóriában vezet, a DK-é a „legidősebb korfa”

Képünk csak illusztráció! Raklapokra helyezve tornyosulnak a narancssárga Fidesz-táblák a Békemeneten, 2022. március 15-én. (Fotó: Tompos Ádám/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2023. első negyedévi kutatási adatok alapján új elemzéssel állt elő az Iránytű Intézet, amelyben azt vizsgálta, hogyan alakult az egyes pártok szavazótáborának szociodemográfiai összetétele, továbbá hogyan alakultak a pártpreferenciák az egyes kategóriákban.  

Az intézet az elemzés elkészítéséhez saját közvéleménykutatásait használta fel, melyek során közel 7200 személlyel készítettek telefonos interjút.  A kutatások külön-külön reprezentatívak az ország választókorú népességére nem, korcsoport, iskolai végzettség és települési jogállások tekintetében. Az interjúk során arra keresték a választ: „Most vasárnap melyik pártra szavazna az országgyűlési választáson?” 

Az adatok alapján Budapest lakosságának 28,8 százaléka szavazna most a Fideszre, 10,2 százaléka a Demokratikus Koalícióra, 9,5 százaléka a Momentumra, 9,4 százaléka a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra, 3,2 százaléka a Mi Hazánkra és 2,5 százaléka a Párbeszéd-Zöldekre. A többi párt – például az LMP, Jobbik - Konzervatívok, MSZP – még a 2,5 százalékot sem éri el. 

A megyei jogú városok lakosai közül 30,9 százalék szavazna a kormánypártra, 10 százalék a DK-ra, 6,9 a Momentumra, 6,4 százalék a kutyapártra, 5,5 százalék a Mi Hazánkra, 1,7 százalék pedig a Párbeszéd-Zöldekre. Az egyéb városokban is a Fidesz vezet, 34,5 százalékkal, míg a DK  8,4 százalékot, a Momentum 4,8 százalékot, a Kétfarkú Kutyapárt 5,8 százalékot, a Mi Hazánk 7,5 százalékot szerezne, a Párbeszéd-Zöldekre pedig csak 0,6 százalék voksolna.

Az egyéb községekben még erősebb a Fidesz: a kormánypártra 41,7 százalék szavazna, a DK-ra 6,2 százalék, a Momentumra 2,9 százalék, a Kétfarkú Kutyákra 5,4 százalék, a Mi Hazánkra 7,5 százalék a Párbeszéd-Zöldekre pedig 0,4 százalék.

Ebből is látszik, hogy a pártpreferenciákat figyelembe véve a Fidesz-KDNP minden településkategóriában vezet, alapvetően az előny mértéke a kérdés csupán. A fővárosban és a megyei jogú városokban némileg alul-, míg a községekben felülreprezentáltak a kormánypárti szavazók. A DK-sok felülreprezentáltak a fővárosban és a megyei jogú városokban, míg alulreprezentáltak a községekben. Budapesten három nagyjából egyenlő méretű ellenzéki erő van jelenleg, ezek sorrendben a DK, a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt – állapítja meg az intézet.

Ami a korcsoportokat illeti, szembetűnőnek találja az intézet, hogy a kormánypártok mindegyik összevetésben vezetnek, ám ennek az előnynek a mértéke korcsoportonként jelentősen változó. Az életkor növekedésével növekszik a kormánypártok támogatottsága. Erre jó példa, hogy a 18-29 éves korcsoportban a Fidesz-KDNP előnye mindössze 2,5 százalékpont a második helyezett Kutya Párttal szemben, míg a nyugdíjaskorúak körében már 30 százalékpont a differencia az első helyezett Fidesz és a második DK között. Országosan egyébként a DK a „legidősebb korfával rendelkező” párt. A 65 évnél idősebbek között 46,7 százalékot szerezne meg a Fidesz, 1,6 százalékot a Kutyapárt, 2,8 százalékot a Momentum, 1,5 százalékot a Mi Hazánk 1,3 százalékot pedig a Jobbik. A DK-ra ennek a korosztálynak a 16,7 százaléka szavazna.

A végzettség tekintetében a legfeljebb 8 általánossal rendelkező választók körében tarol a Fidesz,  50,6 százalék szavazna a kormánypártra. A kormánypárti tábor 55 százaléka rendelkezik legfeljebb 8 általánossal vagy szakmunkásképzővel, míg ugyanez az arány a választókorú népességben 42 százalék, tehát a fideszesek körében felülreprezentáltak az alacsonyabb végzettségűek, míg alulreprezentáltak az érettségizettek és a felsőfokú végzettségűek. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők között is a kormánypárt a legnépszerűbb 24,1 százalékkal, utána következik a Momentum 12 százalékkal. Közülük 30,7 százalék azonban inkább nem szavazna.

A női szavazók körében is tarol a Fidesz, 35,7 százalékuk ugyanis a kormánypártot választaná. A férfiak 34,1 százaléka szavazna a Fideszre.

A kutatásból még olyan érdekességek is kiderülnek, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szavazói körében erősen felülreprezentáltak az érettségizettek és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők; e két csoport adja a táboruk több, mint négyötödét. Ugyanakkor a Mi Hazánk a leginkább „férfidomináns párt”, támogatóinak kétharmada férfi, míg egyharmada nő. A Momentum a 18-29 éves korcsoportban a legerősebb, itt 10 százalék feletti támogatottsággal rendelkezik, így a Fidesz-KDNP és az MKKP után a harmadik erőnek tekinthető. A jobbikosok fele 40 év alatti, míg összességében közel háromnegyedük 50 év alatti. A Jobbik - Konzervatívok szavazóbázisában felülreprezentáltak a szakmunkások és az érettségizettek. A Jobbik a férfiak és a nők körében is a hatodik legnépszerűbb párt. 

 

 
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.