Iratokat kértek a nyomozó ügyészek az óbudai önkormányzattól

Iratokat kértek a nyomozó ügyészek az óbudai önkormányzattól

Kiss László, a III. kerület polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2024. február 28-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Iratok szkennelését kérték a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai, amikor kedden az óbudai önkormányzat épületéhez kiszálltak – közölte a hivatal kommunikációs osztálya. Ahogy arról már beszámoltunk, reggeltől összehangolt akciót tartottak a hatóságok korrupciógyanús ügyek miatt.

Öt hivatalos személy szállt ki kedden az óbudai önkormányzathoz, ahol iratok szkennelését kérték. A hivatal munkatársai az ügyészséggel mindenben együttműködtek, a kért dokumentumokat hiánytalanul átadták – közölte a Magyar Hanggal a III. kerületi önkormányzat kommunikációs osztálya. Tájékoztatásuk szerint a nyomozás ugyanabban az ügyben zajlik, amely kapcsán márciusban már kértek be iratokat az önkormányzattól. Egyúttal leszögezték, hogy „az önkormányzat minden egyes szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ez kizárja a jogszerűtlenséget és a fiktivitást”. Az erre vonatkozó bizonyítékok rendelkezésre állnak és ígéretük szerint újra nyilvánosságra fogják hozni azokat.

A Központi Nyomozó Főügyészség elsőként márciusban kommunikált az ügyről, akkor azt írták, hogy a gyanú szerint egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer- Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett összegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. A bűncselekmények elkövetéséhez használt cég megszűnt, a gyanúsított a cég könyvelési iratainak őrzéséről a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodott. A DK-s Kiss László óbudai polgármester akkor úgy reagált: az önkormányzat együttműködött a hatóságokkal, az eljárás hivatali dolgozót, önkormányzati tisztségviselőt, illetve az intézményrendszerükben dolgozó munkatársukat nem érint. Pár napra rá pedig az önkormányzat minden egyes olyan dokumentumot és iratot nyilvánosságra hozott, amit a KNYF bekért tőlük.

Kedden a nyomozó ügyészek és a Készenléti Rendőrség munkatársai „összehangolt nyomozási cselekményeket” hajtottak végre, ennek részeként jártak az óbudai önkormányzatnál is. Annyit közöltek csak, hogy „vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt” zajlik a nyomozás.