Írt a luxemburgi kormányfő Orbán Viktornak, de nem kapott választ

Írt a luxemburgi kormányfő Orbán Viktornak, de nem kapott választ

Xavier Bettel (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadhatatlan, ami Kirill ügyében történt a héten – jelentette ki a Euronewsnak Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke, a hírt a Hvg.hu szemlézte. Bettel ezzel arra utalt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök miatt a putyinista pátriárkát az utolsó pillanatban le kellett húzni az uniós szankciókkal sújtottak listájáról.

„Megegyeztünk, a megegyezés márpedig megegyezés. Tudni lehetett, hogy Kirill rajta van a listán” – fogalmazott a politikus. Bettel azt is elárulta, hogy küldött egy szöveges üzenetet Orbánnak, és abban is leírta, hogy elfogadhatatlannak tartja a történteket, ám választ nem kapott. 

Korábban Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke is arról beszélt, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió ügyében az EU elvárhatja a szolidaritást Magyarországtól, mert nemcsak egy háborúról van szó, hanem „az európai értékekről”. Ami pedig Kirill pátriárkát illeti, Timmermans már nem tud megértéssel viszonyulni a magyar kormány és vezetője, Orbán Viktor tevékenysége iránt. 

Az ortodox egyház feje, Kirill pátriárka egyébként Putyin politikájának és az ukrajnai agressziónak lelkes támogatója, gyakorta szólal fel annak jogossága mellett. Az orosz katonákat a pátriárka gyakorlatilag felmentette az ukránok legyilkolásának bűne alól. Putyin az egyház támogatásáért cserébe bőségesen jutalmazza Kirillt, akinek vagyonát ma már dollármilliárdokban mérik. Jól jártak a pátriárka rokonai is, jelentős ingatlanvagyont gyűjtöttek az utóbbi években. Az egyházi vezető múltja is mozgalmas: a pártállami időkben Mihajlov néven aktív tagja volt a szovjet titkosszolgálatnak, a KGB-nek.