Iskolabojkottra buzdít Hadházy

Iskolabojkottra buzdít Hadházy

Hadházy Ákos (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Most van itt az ideje az állampolgári engedetlenségnek: hétfőtől meghatározhatatlan ideig nem engedem iskolába a gyerekeimet. Jelen pillanatban ez az egyetlen felelős döntés, még akkor is, ha a kormány börtönnel fenyegetne „tankötelezettség megszegése” vagy „pánikkeltés” miatt – ezt írta ki péntek reggel közösségi oldalára Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki az ATV-ben is bejelentette a döntését.

A politikus szerint pánikra semmi ok, de felelős kormányzásra nagyon is. Hozzátette: minden szakcikk és szakmai evidencia az iskolák bezárását indokolja, ezt üvölti az Európai Betegségmegelőző Központ legfrissebb ajánlása, és ezt diktálja a józan ész is.

Hadházy szerint az, hogy a kormány tűzzel-vassal iskolában akarja hagyni a gyerekeket, csak két dologgal magyarázható: félti a GDP-számokat és azt akarja, hogy az édesanyák ne maradjanak otthon a gyerekekkel, menjenek inkább a futószalag mellé. A másik ok még mocskosabb lehet: ők maguk sincsenek tisztában a helyzet súlyosságával. – És különben is, nem kell az embereket ijesztgetni, elég, ha attól félnek, amitől mi akarjuk: Sorostól és a migránsoktól – utalt a kormányzati gondolkodásmódra Hadházy.

„A szakemberek szerint a gyerekeink és a legfiatalabbak terjesztik a leginkább a járványt" | Magyar Hang

A politikus leszögezte azt is: nem fognak milliók meghalni ebben a járványban. De ha nem hozzák meg időben a szükséges intézkedéseket, akkor ezrek halhatnak meg Magyarországon is.

Csütörtökön a közoktatási és köznevelési intézmények bezárását követelte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is. Mint közölték, a nyilvánosságra hozott adatok szerint igaz, hogy az átlagos kontaktok alapján a fertőzés valószínűsége 8 százalékos, de a családon belül és zárt csoportokon belül ennek akár hatszorosa lehet a fertőzés veszélye. Bár a fiatal korosztály megbetegedési rátája szerencsére alacsony, észrevétlen vírushordozóként nagy veszélyt jelenthetnek a vírus terjedése szempontjából.

Szerintük amennyiben az iskola távoktatást szervez, a tantervi követelmények elsajátítása is megoldható. Azt is fontos tudni, hogy tanév rendjéről szóló miniszteri rendeletet nyugodtan lehet módosítani, és szükség esetén a tanítási év rövidíthető – tették hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy miért nem rendelték el az iskolák bezárását. Ma nem a gyerekek vannak veszélyben, hanem az idősek, nem őket fertőzi a járvány, hanem a szülőket, nagyszülőket, akiket meg kell védenünk – mondta. „A gyerekeink egyelőre nincsenek veszélyben, ma az idősek vannak veszélyben, és annak érdekében kell mindent megtennünk, hogy az ő megfertőződésük lehetőségét csökkentsük” – fogalmazott.

„Be kell látni, nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat, ha bezárjuk őket, az a tanév végét fogja jelenteni” – mondta. Hozzátette: ebben az esetben a tanároknak fizetés nélküli szabadságra kell menniük, a szülőknek pedig elhelyezni a gyerekeiket.