Ismeretlen páncélosokat szállító vonatot láttak Kelenföldnél

Ismeretlen páncélosokat szállító vonatot láttak Kelenföldnél

Önjáró löveget szállító szerelvény Kelenföldnél 2023. május 26-án. (Fotó: Olvasónktól)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken délután öt és hat óra között önjáró lövegeket szállító tehervonat haladt el az Érd alsó és Kelenföld között – tudtuk meg olvasónktól, aki fotót is küldött az egyik ily módon szállított harcjárműről. Olvasónk beszámolója szerint a szerelvény nagyon hosszú volt, mintegy 15-20 tehervagonból állhatott, amelyek német eredetűnek tűntek, és mindegyik egy-egy önjáró löveget szállított. A lapunk által megkérdezett egykori harckocsizó szakértő azt meglepőnek találta, hogy nem éjszaka közlekedett a páncélosokkal megrakott vonat. 

Az elmúlt napokban-hetekben több hadgyakorlatot tartottak nálunk, illetve a térség országaiban: idehaza szerdától péntekig hadgyakorlatozott repülőkkel a Magyar Honvédség. Eközben csütörtöktől közös hadgyakorlatot tart több NATO-tagország az északnyugat-szlovéniai Gorenjska régióban. A június elejéig tartó, Triglav Star 2023 nevű gyakorlat középpontjában a hegyi hadviselés áll, és összesen 760 katona vesz részt benne főként az Egyesült Államokból, Olaszországból, Németországból, Csehországból, Észak-Macedóniából, Albániából és Magyarországról.

A gyakorlat első hetében az egyéni katonai hegymászó készségek és harceljárások gyakorlása áll a középpontban, a második héten pedig a kisebb alegységek közös hegyi taktikai feladataira összpontosítanak.

A Triglav Starhoz szorosan kapcsolódik az Azonnali válasz (Immediate Response) 23 nevű nemzetközi hadgyakorlat, amely a Defender Europe 23 nevű gyakorlat része. Az Azonnali válasz keretében ugyancsak közös hadgyakorlatokat tartottak a NATO-szövetségesek és Koszovó Albániában, Bulgáriában, Horvátországban, Görögországban és Törökországban.

Lapunk kérdéseket tett fel a Honvédelmi Minisztériumnak arról, hogy a Kelenföldnél látott önjáró lövegek honnan hová tarthattak és miért, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.