Ismét jobbra kacsingatott Orbán Viktor

Ismét jobbra kacsingatott Orbán Viktor

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jobbra való nyitás lehetőségének a megfontolását napirenden akarjuk tartani – erről beszélt Orbán Viktor, miután Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt fogadta a Karmelita kolostorban. Sem a magyar miniszterelnök, sem osztrák kollégája nem említette név szerint pontosan kire gondol, nem hangzott el sem a populistának és szélsőségesnek titulált Salvini, vagy éppen Marine Le Pen formációjának neve, következetesen „hazafias pártokról” beszéltek.

A sajtótájékoztatón – amelyre a Magyar Hang szokás szerint nem kapott meghívást, így annak videóközvetítését követtük – Orbán Viktor azt mondta, hogy az alkancellárral közösen mindketten változást szeretnének Európában. Annak örülnének, ha ez olyan lenne, mint Ausztriában, ahol a jobbközép kormány együttműködik a jobboldali hazafias párttal. – Miért ne történhetne meg ez európai szinten is? – tette fel a kérdést.

A kormányfő reményei szerint a hazafias pártok megerősödése kiegyensúlyozottabb helyzetet fog eredményezni az Európai Parlamentben, illetve az Európai Tanácsban is. Az Európai Bizottság elnökének személye – mint fogalmazott – különös jelentőséggel bír, a jelenlegi aspiránsok kampánya ugyanakkor arról győzte meg, hogy alkalmatlanok a posztra. Ez azt jelenti, hogy az Európai Néppárt által jelölt, ám Orbán Viktorral komoly vitákat folytató Manfred Webert a magyar kormány nem támogatja. A miniszterelnök arra hivatkozott, hogy Weber egy korábbi nyilatkozata szerint a magyarok szavazataival nem kíván bizottsági elnök lenni, egy ilyen súlyos mondat után nem is támogathatják. „Sajnálom, hogy így alakult" – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy még keresi a megfelelő jelöltet.

„A pápa véleménye itt nem annyira meghatározó" - interjút adott Orbán Viktor | Magyar Hang

Bár a legutóbbi népszámláláskor háromszor annyian vallották magukat katolikusnak, mint valamely protestáns egyház tagjának, Orbán Viktor szerint azért nem meghatározó, mit mond Ferenc pápa, mert Magyarország nem katolikus ország. A migráció, Salvini, kereszténydemokrácia és a néppárti tagság is szóba került az osztrák Kleine Zeitung által készített interjúban.

A Fidesz néppárti tagságát firtató kérdésére a magyar miniszterelnök először kijelentette, hogy az Európai Néppárthoz tartoznak. Ám semmiképpen sem tudják elképzelni a helyüket olyan pártcsaládban, ahol a bevándorláspárti erők vannak többségben. Mindenesetre most a május 26-i európai parlamenti választások eredményét várják, hogy akkor mi fog történni, mi lesz például a néppárttal, kik kerülnek ott többségben. Ha ugyanis a pártcsalád intoleránssá válik, akkor máshol kell majd keresniük a helyüket.

A

tájékoztatón Heinz-Christian

Strache hosszan

dicsérte a magyar miniszterelnököt, olyan politikusnak nevezte,

aki „szívvel és karakterrel dolgozik az emberek érdekében,

elkötelezett a lakossága iránt”. Az alkancellár is reményét

fejezte ki, hogy a hazafias pártok Európában erősödni fognak,

sőt, egy frakció is létrejöhet közöttük.