Kényszerszabadság és a tervezettnél korábban kezdődő elbocsátások a Tungsramnál

Kényszerszabadság és a tervezettnél korábban kezdődő elbocsátások a Tungsramnál

A Tungsram gyára Hajdúböszörményben, ahonnan 170 munkavállalót bocsát el a vállalat a 2022-ben bejelentett létszámleépítése következtében (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét kéthetes kényszerszabadságra küldte a Tungsram a hajdúböszörményi üzemének dolgozóit, ahol – a kisvárdai üzemmel együtt – leghamarabb kezdődik a vállalat által bejelentett létszámleépítés. Közben a korábbi tervekkel ellentétben Újpestről mégsem novembertől küldik el a munkavállalókat, hanem hamarabb kezdődek a kirúgások.

Nem jutott egyezségre a Tungsram és a munkavállalókat képviselő Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete (TDFSZ) a hajdúböszörményi üzemben bejelentett csoportos létszámleépítés körülményeiről a május 19-i határidőig, így nem is született írásbeli megállapodás. Erről Elek Zoltán, a TDFSZ hajdúböszörményi alapszervezetének elnöke beszélt lapunk érdeklődésére. Tájékoztatása szerint a cég a vállalásai írásba adását azért nem vállalta, mert nem tudja garantálni, hogy teljesíteni tudja azokat. Mint mondta, a cég annyit vállalt, hogy a tárgyalás során készült jegyzőkönyvekben foglaltakat követi a leépítés során.

Az alapszervezeti elnök megerősítette továbbá, hogy a Tungsram a szakszervezet bérre vonatkozó kéréseit nem hajlandó teljesíteni. Ezek egyébként szerepeltek a korábbi kollektív szerződésben, ám mint arról beszámoltunk, a cég még februárban egyoldalúan felmondta azt. Éppen azokat a pontokat törölték belőle, amelyek jobb feltételeket biztosítottak a dolgozóknak egy leépítés során. Ezért volt az érdekképviselet egyik követelése, hogy a munka törvénykönyvénél jobb végkielégítést és hosszabb felmondási időt biztosítsanak, úgy, ahogy a felmondott kollektív szerződésben szerepelt. Ettől azonban elzárkózott a vállalat.

Az ugyanakkor megvalósulhat, hogy a házastársakat nem egyszerre, hanem lehetőség szerint eltolva küldik el. Elek Zoltán elmondása szerint a cég lát lehetőséget arra, hogy azon női munkavállalók esetében, akiknek legfeljebb néhány hónap hiányzik a 40 éves szolgálati jogviszonyhoz, segítenek ennek elérésében. A vállalat abban is segít a dolgozóknak, hogy ha valaki hamarabb talál munkát, akkor a lehetőségekhez mérten partner abban, hogy hamarabb munkába álljon az új munkaadójánál.

Beszámolt arról is, hogy megtartották az első állásbörzét a hajdúböszörményi üzemben, amelynek megszervezését a Tungsram vállalta. A szakszervezet helyi vezetője elmondta: tíznél több, főként debreceni cég jelent meg a börzén.

Ismét kényszerszabadság

Ugyanakkor a munkavállalók bizonytalanságát jelentősen növelték a friss fejlemények. A mai naptól ugyanis ismét kényszerszabadságon vannak a munkavállalók. Elek Zoltán elmondása szerint nem tudják, hogy mi vár rájuk két hét múlva, amikor – elvileg – visszatérnek a dolgozók. Arról kaptak tájékoztatást, hogy a bérek kifizetése nincs veszélyben, az elbocsátások várhatóan június végével, július elejével kezdődhetnek.

Nem novemberben, hamarabb küldik az újpestieket is

Noha a korábbi hírek arról szóltak, hogy a vállalat budapesti, újpesti üzeméből csak novemberben kezdődik a csoportos leépítés, értesüléseink szerint ennél jóval hamarabb megkezdődik a dolgozók elküldése. Ezt az értesülést lapunknak megerősítette Sallai Gábor, a helyi alapszervezeteket összefogó Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke is.

A Tungsram április végén jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért az év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja. A tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti. A vállalat hajdúböszörményi, kisvárdai, zalaegerszegi, nagykanizsai és újpesti üzemét egyaránt érinti a csoportos leépítés. A legjelentősebb elbocsátások a nagykanizsai telephelyen lesznek, itt 700 dolgozónak mondanak fel. A létszámleépítés a halogén izzó gyártással foglalkozókat érinti, főleg fizikai dolgozókat, betanított és szakmunkásokat, illetve műszerészeket.

Hajdúböszörményben a vállalati döntéssel megszűnik a spirálgyártás, emiatt onnan 170 dolgozót küldenek el. Mint arról május 20-i riportunkban beszámoltunk, ez az itteni közel 300 alkalmazott 60 százalékát jelenti. A részleg jelentős része női alkalmazott, sok munkavállaló az idős korosztályhoz tartozik. A hajdúsági üzemben ugyanakkor a gépgyártás a tervek szerint megmarad.

Korábban arról is írtunk, hogy a Tungsram csődvédelmet kért, miután egyik hitelezője, az állami tulajdonú Eximbank inkasszót nyújtott be a számláira. A Tungsram Operations Kft. májusi közleménye szerint az Eximbank az inkasszója értelmében „minden, a már a bankszámlákon lévő és beérkező pénzforrással a pénzintézet rendelkezne”. Mint írták, a Tungsram tiszteletben tartja, hogy a bank ilyen módon érvényesíti jogos érdekeit. A lépés abból a szempontból mindenképpen figyelemre méltó, hogy a Tungsram a magyar kormány stratégiai partnere.

A vállalat akkor azt is tudatta, hogy a cég továbbra is a legfontosabbként kezeli „munkavállalói, vevői, beszállítói és a hatóságok felé vállalt kötelezettségeinek teljesítését”. A lépést azzal indokolták, hogy „a vállalat a csődvédelem nyújtotta ernyő alatt továbbra is fizetni tudja a bért és az adókat, valamint végrehajthassa folyamatban lévő reorganizációját”. Jörg Bauer elnök-vezérigazgató szerint a vállalat vezetése mindent megtesz azért, hogy a csődvédelem alatt egy rentábilis üzleti struktúrára való átállás alapján a vállalatot tovább működtesse. A cél nem változott az elmúlt hetekben kommunikált céloktól: kisebb, rugalmasabb, versenyképesebb cég létrehozása, amely innovatív üzletágaira koncentrál. A csődvédelmi eljárást a Fővárosi Törvényszék május 20-án elrendelte, ez lényegében azt jelenti, hogy a kért eljárást a Tungsram Operations Kft. megkapta.