A Fidesz-székház közelében tüntettek – A demonstrálók egy részét kiszorították a rendőrök

A Fidesz-székház közelében tüntettek – A demonstrálók egy részét kiszorították a rendőrök

Tüntetők a Rippl Rónai és a Lendvay utca sarkán 2023. május 19-én (Fotó: Magyar Hang/Ficsor Benedek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz székházának is helyt adó Lendvay utcában tüntettek a diákok, a kezdeti időszak eseménydús volt: folyamatos volt a skandálás és többször is nekifeszültek a rendőrsorfalnak. Az egyenruhások az esti órákban kiszorították és szétválasztották a tüntetőket a Rippl Rónai utcánál, a felzúdulás után az esti órákra már nyugodtabb lett a hangulat. 

A Fidesz székházához vonultak péntek este a korábban a Kossuth téren, majd az Oktogonnál tüntető diákok, a kormánypárt épületéig azonban a legtöbben nem jutottak el, a Lendvay és a Rippl Rónai utca kereszteződésénél ugyanis rendőrsorfal várta őket. Nyolc óra után többször is nekifeszült a tömeg egy része az egyenruhásoknak, akik ezeket a megmozdulásokat rendre visszatolták. Egyúttal többször is felszólították a demonstrálókat, hogy hagyják abba a jogellenes cselekményt, ellenkező esetben kényszerítő eszközöket fognak alkalmazni. A válasz: „Mocskos Fidesz!”, „Mi vagyunk a jövő!”, „Gyerekeket bántasz!”.

A tömeg másik része a Dózsa György út irányából igyekezett megközelíteni a Fidesz székházát, tudósítóink jelentése szerint ott is kialakult lökdösődés.

Háromnegyed kilenc körül a rendőrök nagy számban, ék alakban kitódultak a tömeg közé, két irányba szorítva őket. „Neked is van gyereked” – többek között ezzel a skandálással válaszoltak a demonstrálók. Tudósítónk szerint a székház elől ezzel együtt sok rendőr elindult a másik oldalra, a kiszorítás helyszínére. A rendőri akció után a helyzet némileg megmerevedett: nagyon sok rendőr nézett farkasszemet ugyancsak sok demonstrálóval, akik szinte folyamatosan skandáltak, a Fideszt és Orbán Viktort szidták.

Fél tíz körül a rendőrök levették a rohamsisakjaikat és átcserélték a sapkára. „Üljünk le!” – skandálták néhányan és a demonstrálók jó része ennek eleget is tett. Háromnegyed tíz körül a rendőrök visszább húzódtak a Lendvay utcába, a tüntetők ezt „Szép volt fiúk!” skandálással vették tudomásul. A hangulat nyugodttá vált, a legtöbben beszélgettek, többen is énekeltek.

Tudósítónk a Dózsa György út felőli oldalon látott több fiatalt is, akit rendőrök vezettek el, vélhetően a korábbi kiszorítás és dulakodás után. Egy idősebb férfit pedig be is tettek az egyik rendőrségi furgonba.

A diáktüntetés péntek délután kezdődött a budapesti Kossuth téren az oktatás lesújtó állapota miatt. A Magyar Hang helyszíni tudósítója szerint a tömeg 17 órára nagyjából néhány ezer főre hízhatott. A téren sok volt a turista is, akik nem értették, mi zajlik a helyszínen. A Kossuth téren közben nehezen állt össze a tömeg, percekig próbálták összeterelni az embereket a menetre.

„Nincs tanár, nincs jövő! Fizessék meg a tanárainkat! Státusztörvény, bosszútörvény! A könnygáz nem tanít” – skandálták a tüntetők, akik a kormányfői hivatal, a Karmelita kolostorral ellentétes irányba, a Falk Miksa utcán át a körúton az Oktogonig ment. A menet miatt a körúton Buda irányából csak a Jászai Mari térig közlekedett a 4-6-os villamos.

A menet nagyjából 18 óra körül érte el a Nyugati pályaudvart, ahol a tömeggel tartó munkatársunk szerint már több ezer ember haladt tovább a következő „megálló”, az Oktogon felé. Az ott helyszínen lévő tudósítónk szerint a Virágok közt veled lenni című dallal és a Kossuth indulóval hangolnak a célállomáson. A tömeg eleje úgy nagyjából 18 óra 20 perckor érkezett meg az Oktogonhoz. „Az utca népe közben nincs túlságosan elragadtatva a fiataloktól. Ballib fiatalok, csak balhéznak, semmi sem jó nekik, bábok – ezeket hallani a járókelőktől” – írta a tömeggel haladó kollégánk. A célállomáson tartózkodó kollégánk szerint is több ezresre duzzadt a tömeg az Oktogonra, hosszan kígyóztak be az emberek a térre – közben a menet vége még a Jászai Mari téren van.

– Az oktatás nem egy költségvetési szám, hanem a jövőnk, amit nem adunk! Ez a generáció nem megy el az utcákról, amíg nem ér változást. Miniszterelnök úr ne szórakozzon a fiatalok jövőjével, ez nem szotyi vagy kisvasút – mondta a szónok a tömeg előtt. Információink szerint a demonstráció nem az Oktogonon fog véget érni.

Kordonkormánynak hívják az O-kormányt. „A szülők és diákok is szenvednek a túlterhelő oktatási rendszertől, amely elveszi természeti kincseinket, ahogy az oligarchák a Balaton-partot. Nem hagyjuk!” – mondta az Egységes Diákfront szónoka. 

A tömegben terjedt szórólap arról, hogy nem áll meg a demonstráció a tervezett célállomáson, hanem elmennek a Fidesz nem is oly messzi pártszékháza elé tüntetni a Lendvay utcába. Ez olyannyira beváltották, hogy a tömeg megindult a nagyobb kormánypárt főhadiszállása felé. Tudósítóink szerint határozottan megy a menet, és az elmúlt hetek könnygázos tapasztalataiból okulva számos demonstráló készült, így vannak, akik búvárszemüveget vettek a rendőrségi fellépést enyhítendő. Az orosz nagykövetséget külön kordon, taktikai rendőregység védi, sok a rendőrautó a diplomáciai képviselet körül. Az épület előtt elhaladók pedig azt skandálják: nem félünk és ruszkik haza!

 

 

Az eseményt az Egységes Diákfront szervezte, akik azt kérték a résztvevőktől: „Értessük meg Orbán Viktorral és Pintér Sándorral, hogy a tanulásunkat nem a könnygáz fogja elősegíteni, hanem egy általános oktatási reform, béremelés, a sztrájkjog visszaállítása. A gyermekvédelem nem lehet egy semmitmondó jelző, jelentése van”.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő még a tüntetés elején arról posztolt közösségi oldalán a Budai várból, hogy „furcsa, a vár egyik udvarán több tucat rendőrségi kisbuszban néhány száz rendőr várakozik”. A politikus posztjával arra utalt, az utóbbi két alkalommal a diáktüntetések után a demonstrálók egy része a Karmelita kolostorhoz ment, hogy az ottani kordonokat lebontsák, így feltehetően most is emiatt van rendőrségi készültség. Hadházy szerint a hatalomnak csak akkor lesz félnivalója, „ha majd több tízezren leszünk, békésen, de elszántan, mindaddig, amíg nem hajlandó tárgyalni szabad országról, szabad oktatásról. De akkor az összes piros sapkás vitéze is kevés lesz”.