„Tanítani jó, tanítani menő, le a diktatúrával!” – ismét tüntettek az oktatásért

„Tanítani jó, tanítani menő, le a diktatúrával!” – ismét tüntettek az oktatásért

Matricákkal is tiltakoznak az oktatás állapota miatt és a státusztörvény ellen. (Fotó: R. Kiss Kornélia / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét tüntettek az oktatás drámai állapota miatt csütörtökön délután öt órától a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium előtt. Bár az esemény hivatalosan hét után véget ért, tudósítónk becslése szerint mintegy háromszázan a helyszínen maradtak, később pedig a Parlamenthez vonultak, ahol igazoltattak többeket.

 

 

„Nem méltó az értelmiségi léthez”

A hivatalos rendezvény moderátora Hajdú Steve volt. Elsőként a Tanítanék Mozgalomtól Törley Katalin polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógus szólalt fel.

Elmondta, a státusztörvény benyújtásának akadályozására indított petícióra – amit a Noár Mozgalommal közösen indítottak – összesen 75 ezer aláírás jött össze. – Minden iskolahasználót érintene és büntetne a törvény, miközben az oktatási rendszer problémáit nem orvosolná – mondta Törley.

Kováts Adél színművész, a Radnóti Színház igazgatója azt mondta: hisz benne, hogy győzni fog a szakmaiság, amely az egyetlen szempont, amit nem írhat felül az ideológia. – Az nem lehet, hogy elhivatott embereket veszítünk el, és katonának gondoljuk a tanárokat – mondta. Felszólaltak az Egységes Diákfront elnökségének tagjai is.

Elmondták, nem csak a tanárok, a rendőrök, a mentősök és mások is éhbérért küzdenek, miközben a „parlamentben bűnözők ülnek”. Felszólította a jelenlevőket, csatlakozzanak az Egységes Diákfront által kezdeményezett hét igenes népszavazáshoz, továbbá ígéretet tett arra, hogy „a rendszer lelkiismerete” lesznek. Arról is beszéltek, hogy addig kell elűzni a Fideszt, ameddig Magyarország még az EU-ban van.

Tóth Bence biológia-kémia szakos középiskolai tanár arról beszélt: a kezdő pedagógusok a lakhatásukat sem tudják biztosítani, és ez nem méltó az értelmiségi léthez. – A státustörvény elfogadása után pedig ezt a beszédet sem mondhatnám el – utalt arra, hogy a törvénytervezet olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek a kritikusok szerint alkalmasak a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozásra.

Horváth Viktória mint szülő és roma aktivista szólalt fel, aki szerint évtizedes problémák vannak az oktatásban. – Közel 500 intézményben tanulnak elkülönítve romák – hívta fel a figyelmet. Ezzel szerinte a rendszer életeket tesz tönkre, a romákat a társadalom peremére szorítja.

Később Schermann Fruzsina, az Egységes Diákfront elnöke bejelentette: június 5-én, pedagógusnapon délután négytől az Oktogonról a Belügyminisztériumhoz vonulnak majd egy újabb tüntetésen.

Az ismét felszólaló Törley Katalin azt mondta: 13 év alatt a kormány képtelen volt előrehaladást elérni az oktatás területén. – Ez a családbarát kormány? – tette fel a kérdést megjegyezve, a státusztörvény bosszúból született, egy úgynevezett demokráciában ez is szégyen. Ugyancsak „szégyennek” nevezte, hogy a hatalom durva erőszakot alkalmaz a tiltakozó diákokkal szemben. Arra kérte a résztvevőket, a helyszínen szétosztott tiltakozó matricákat ragasszák szét országszerte. – Tanítani jó, tanítani menő, le a diktatúrával! – mondta búcsúzásként Törley bejelentve a rendezvény végét.

 Továbbmentek – igazoltatás lett a vége

Bár az esemény hivatalosan hét után véget ért, tudósítónk becslése szerint mintegy háromszázan a helyszínen maradtak. Néhány diák elkezdett felmászni a Belügyminisztérium épületének ablakrácsaira, egy molinót akartak kifeszíteni, de a rendőrök érkezésére leugrottak.

Ugyanakkor teleragasztották a falat a státusztörvény ellen tiltakozó matricákkal.

A maradó tüntetők azt skandálták, hogy „elegük van”, és hogy „nincs tanár nincs jövő”, illetve hogy „Pintér takarodj”. Voltak olyanok is, akik azt kiabálják, be kéne menni a tárca épületébe. Lapunk tudósítója szerint csak kevesen maradtak a helyszínen fél nyolc után.

Este nyolc környékén néhány tüntető átvonult a parlamenthez, de ott is leginkább csak matricáztak. Kollégánk szerint néhány tüntető a Kossuth térnél a rakparton ragadt náluk nagyobb számú rendőr társaságában, miután nem engedték át őket a Lánchídon a rendőrök,. Többeket igazoltattak.

Összesen tizenhat városban demonstráltak

A NoÁr és a Tanítanék Mozgalom nemcsak a fővárosba, de az ország számos pontjára hirdetett tömeges akciót az oktatásért június 1-jére. Így Budapest mellett további 15 városban is tiltakoztak – egyebek mellett Szegeden, Miskolcon, Szolnokon, Szekszárdon, Veszprémben és Debrecenben. 

– NEM az erőszakra, NEM a státusztörvényre! A kormány olyan új törvényt tervez elfogadni, amivel bosszút áll a pedagógusokon és a diákokon. Ezt nem hagyhatjuk! – áll az esemény weboldalán közölt felhívásban. A szervezők Budapesten 17 órától vártak mindenkit a főhelyszínen, a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium épülete mellett. 

A státusztörvény az utóbbi hetekben újra indulatokat váltott ki az oktatási rendszer reformjáért és a pedagógusbérek emeléséért tüntetők körében. Két alkalommal is kordonbontásba és könnygázas oszlatásba torkollt a diákok tüntetése a Karmelita kolostor előtt. Legutóbb, május 19-én pedig a Fidesz-székháznál fejeződött be a tüntetés, ahol a rendőrség erővel oszlatta fel az összegyűlt tömeget.

A kormány a tanárok bérének emelésére hivatkozva március 2-án tette közzé a bosszútörvényként elhíresült tervezetet, amellyel megszüntetnék a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát és egy új jogállás alá, az úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszony alá rendelnék őket. Bevezetésével a pedagógus szakszervezetek szerint az érintettek a közalkalmazotti jogviszonynál és a munka törvénykönyvében megállapítottaknál is rosszabb helyzetbe kerülnének.