Itt a hidegfront és a figyelmeztetés

Itt a hidegfront és a figyelmeztetés

Viharfelhők. Képünk csak illusztráció (Fotó: Anandu Vinod / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtök délután nyugat felől hidegfront érkezik, éjjel záporok, zivatarok érik el hazánkat. Éjjel az ország nyugati felén vékonyodik, illetve csökken a felhőzet, keleten ugyanakkor marad a sok felhő. Az éjszaka második felében már csak a keleti, délkeleti megyékben eshet, illetve kisebb eséllyel a déli határnál, majd ott is megszűnik.

Pénteken kora délután már a Tiszántúlon is felszakadozik majd a felhőzet, kisüt a nap, estétől azonban újra több lesz a felhő. A front mentén a széllökések is megerősödnek, zivatarok mellett viharossá válhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 19 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 24 és 29 fok között várható.

A humánmeteorológia figyelmeztetése szerint a hidegfront arra érzékenyeknél görcsös eredetű fejfájást, izom- és hasi görcsöket okozhat. A kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élők panaszai erősödhetnek, főként a csapadékos területeken és időszakokban. A változékony idő átmeneti rosszkedvet okozhat, de a frissebb idő többekre jótékony hatással lehet. A fronthatás mellett az élénk, olykor erős szél is válthat ki kellemetlen tüneteket, hatására ingerlékenység, nyugtalanság léphet fel. Előfordulhat ok nélküli feszültség, jó eséllyel a gyerekek is izgágábbak, nehezebben kezelhetők lesznek.