Itt a lista, hogy mely települések vesznek részt az országos koronavírus-felmérésben

Itt a lista, hogy mely települések vesznek részt az országos koronavírus-felmérésben

Koronavírus-minták teszteléséhez készül egy munkatárs a Nemzeti Népegészségügyi Központban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május 1-től közel 18 ezer fő bevonásával országos vizsgálatsorozat indult hazánk négy orvosokat képző egyeteme – a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem – és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével. A csaknem 500 településen élőket érintő reprezentatív kutatás célja, hogy pontos képet adjon a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

Egy hete jelentette be Palkovics László innovációs miniszter egy járványügyi online konferencián, hogy tömeges teszteléseket kezdenek országszerte, mert azt szeretnék megvizsgálni, hogy milyen az ország átfertőzöttsége.

Már tudjuk, miért számol 8000 lélegeztetőgéppel a kormány - videóval | Magyar Hang

Talán vége lehet a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati titkolódzásoknak? - tehető fel a kérdés azt követően, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium szombaton mindenki számára elérhetővé tette annak a tanácskozásnak a videófelvételét, amelyen a miniszter és a szakértők tárgyaltak arról, május 3-a után milyen stratégiát követhet a kormány a járvány elleni védekezésben.

Ez most el is indult, a tesztelésen a KSH véletlenszerű kiválasztással képzett mintája alapján, 17 787 fő meghívásos módon vehet részt az ország egész területéről. A mintában szereplő személyek a 14 éves és ennél idősebb népesség köréből kerültek ki. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így fontos információkhoz juthatnak a hatóságok többek között a kockázati tényezőkről. A kutatásban azok részvétele is rendkívül fontos, akiknek semmilyen tünetük vagy betegségük nincs.

A felvétel időtartama két hét, május 1. és május 14. között kerül zajlik a tömeges tesztelés. A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak az Ügyfélkapun keresztül, vagy telefonon, netán postai úton keresik meg őket.

A felmérésben érintettek a felkérő levélben található azonosító segítségével jelezhetik a tesztelésben való részvételi szándékukat a regisztrációs felületen. A regisztrációt követően minden résztvevőnek lehetősége nyílik a kérdőív elektronikus kitöltésére. Amennyiben nem élnek ezzel a lehetőséggel, a KSH munkatársai telefonon fogják megkeresni a kérdőív kitöltése céljából.

A kérdőív kitöltését követően előzetesen meghatározott időpontokban az ország hét régiójában klinikákon, közintézményekben, járóbeteg ambulanciákon, és szűrőbuszokban várják azokat, akik előzetesen levélben, telefonon értesítést kaptak és kitöltötték a kérdőívet.

Az országos tesztelés eredményét várhatóan május második felében hozzák nyilvánosságra. Aki részt vesz a vizsgálaton, az kivétel nélkül értesítést kap az eredményeiről. A reprezentatív minta lehetőséget nyújt arra, hogy a kutatás eredményeit korcsoportos bontásban is vizsgálják.

A tesztben résztvevő 500 település teljes listáját idekattintva lehet elérni.