Itt az ideje a világ „deputyinizálásának” – véli a budapesti ukrán nagykövet

Itt az ideje a világ „deputyinizálásának” – véli a budapesti ukrán nagykövet

Ljubov Nepop ukrán nagykövet 2019. április 26-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

– Hogy elegendő-e az, amit Magyarország és más partnereink tesznek? Nem. Akkor lehet majd ezt mondani, ha megállítottuk az orosz agressziót, Ukrajnába visszatért a béke, és a nemzetközileg elismert határok között újraépítettük országunkat – erről beszélt a Népszavának adott interjúban Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete.

A nagykövet szerint országának most több fegyverre van szüksége és arra, hogy szövetségeseik lezárják Ukrajna légterét, megakadályozva a békés lakosság további bombázását. – Nem kérjük, hogy magyar katonák vagy más NATO-tagállamok katonái jöjjenek és harcoljanak helyettünk, de támogathatnak azzal, hogy politikai és szankciós nyomás alá helyezik Oroszországot, és segítenek minket pénzügyileg is – mondta.

Később arról is beszélt: „Ami az Oroszországgal való együttműködést illeti, úgy véljük, itt az ideje a világ »deputyinizálásának«. Oroszországnak rá kell ébrednie, hogy a nemzetközi jog brutális megsértéséért, egy szuverén állam megtámadásáért és lakosainak legyilkolásáért hatalmas árat kell fizetnie”. Szerinte ahogy a Müncheni Filharmonikusok éléről menesztették Valerij Gergijev karmestert, a magyar Fradi focicsapata számára becsületbeli ügy kell legyen, hogy ugyanígy tegyen orosz edzőjével. – Ne hívjanak meg orosz művészeket, ne nézzenek orosz filmeket! Semmilyen Nemzetközi Beruházási Bank, semmilyen Paks II., gázügy, rezsicsökkentés vagy orosz vakcina nem igazolhatja ártatlan gyermekek szégyenletes halálát. Vannak bűnök, amiket nem lehet válasz nélkül hagyni – szólította fel a magyarokat.

Nepop a kérdésre, hogy készen állnak-e arra, hogy semlegesek legyenek, cserébe a további rombolás megállításáért, úgy felet: „A Kreml kiválóan keveri a fogalmakat, de mondjuk ki nyíltan: egy cinikus hazudozó. 2014-ben semlegesek voltunk. Ez vajon megmentett bennünket? – tette fel a kérdést. – Ma a Kreml nem akarja a „semlegességünket”, „nácitlanítani” akar bennünket, amin azt érti, hogy meg akarja semmisíteni az ukrán nemzetet és államiságot – vélte.