Itt vannak az idei magyarérettségi feladatai

Itt vannak az idei magyarérettségi feladatai

A középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga tételfüzete egy diák padján a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban 2019. május 6-án. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdődtek a magyar nyelv és irodalomérettségik országszerte, hétfő reggel nyolc órától 111 ezernél is több diák ad számot a tudásáról.

Az Eduline információi szerint a játék fogalmáról, játékkutatásról és játékszerekről szóló szócikket kaptak az érettségizők a középszintű magyarérettségi első részében. Először értelmezniük kell a kétoldalas szöveget, majd különféle feladatokat kell az alapján megoldaniuk.

Ugyancsak az Eduline tudta meg, hogy ezután a szinkronizált filmekről szóló érvelést vagy egy régészeti leletről szóló hivatalos levelet kell írniuk a diákoknak a középszintű magyarérettségi első részének szövegalkotási feladatában.

A második feladatsor műelemzésről vagy pedig összehasonlító elemzésről szól. A diákoknak aközött kellett választaniuk, hogy elemeznek egy Mándy Iván-novellát, vagy pedig összehasonlítanak egy József Attila-verset, illetve egy Radnóti Miklós-költeményt.

Az érettségi vizsga összesen 240 perces, egy szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból áll.

Idén 1158 helyszínen várhatóan mintegy 111 100 diák ad számot a tudásáról. A vizsgákat a középiskolák és kormányhivatalok szervezik, azok lebonyolításában 3149 vizsgabizottság működik közre.

Az írásbeli vizsgák kedden a matematikával, szerdán pedig a történelemmel folytatódnak. Ezt követik a különféle idegen nyelvek, illetve egyéb szaktantárgyak. Az emelt szintű szóbelik június 5-én, a középszintűek pedig június 17-én kezdődnek.