Itthon is érezni lehetett az újabb erős horvátországi földrengést, Petrijnában egy gyermek az első halálos áldozat

Itthon is érezni lehetett az újabb erős horvátországi földrengést, Petrijnában egy gyermek az első halálos áldozat

Földrengés okozta károk 2020. december 28-án Zágráb térségében. Reuters/Croatian Government/Handout

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rezegni kezdett ebéd közben az asztal, a karácsonyfán kilengtek a díszek, mintha szél fújna, az akváriumban a víz hullámozni kezdett Szekszárdon 12.20 körül. A mozgás körülbelül 1-2 percig tartott, ilyen erős mozgást a környéken élők korábban nem éreztek – jelezte szekszárdi tudósítónk.

A közösségi oldalt pillanatok alatt elárasztották a rengésről szóló posztok, többen megijedtek. A Dél-Dunántúl több településéről is jelezték a rengést, Paksról, Bajáról, Kakasdról. Kisdorogon többen az utcára mentek ijedtükben, jelentette másik munkatársunk, aki a településen tartózkodik.

A katasztrófavédelem szerint a rengés Baranya megyében három településen okozott kisebb anyagi károkat, sérülésről nem érkezett bejelentés.

Bama cikke szerint Pécsen, a Szent Mór utcában leomlott egy kémény, egy férfi épp arrébb állt autójával, amikor egy méterrel mellette lezuhant egy tégla. A lap szerint kár keletkezett az autójában. A város több pontján emberek rohantak az utcára.

Nem sokkal 12.15 körül újabb erős földrengés rázta meg Zágráb területét. A European Mediterranean Seismological Center (EMSC) által közzétett információk szerint egy új, 6,3-as erősségű földrengés érte Horvátországot. Az epicentruma 47 km-re volt Zágrábból délkeletre.

Az EMSC szerint a földrengést hatmillióan érezték meg, többek között a horvátok mellett szlovénok, csehek, németek, magyarok, olaszok, románok, montenegróiak, szlovákok, szerbek, osztrákok. 

A Horvát Vöröskereszt videója szerint Patrinjában jelentős károk keletkeztek:

A horvát H1 televízió beszámolója szerint Petrinja városában rengeteg ház megrongálódott, az utcák törmelékkel vannak tele, a térségbe folyamatosan érkeznek a mentőcsapatok, tűzoltók, akik legtöbbször a két kezükkel szedik le a törmeléket a leomlott házak alatt szorultakról. 

Petrinjában egy férfit autójából mentettek ki, amelyre rádőlt egy épületrész. Egy másik összedőlt házból egy apát és egy gyermeket hoztak ki, a gyerek belehalt súlyos sérüléseibe – írja az MTI. A 24sata.hr portálnak egy másik szemtanú mondta el, hogy a fölrengésnek több halálos áldozata is van, és ő a főtéren látta meghalni a 12 éves kislányt. A városközpont megsemmisült – mondta a szemtanú, akit az Index.hu idéz. 

Összedőlt egy óvodaépület is, amelyben azonban nem tartózkodtak gyerekek. A mentésre a hadsereg egységeit is kivezényelték. A Jutarnji List friss információi szerint a városból eddig összesen 20 embert vittek a sziszeki kórházba. Kettejük sérülése súlyos. 

Eközben a kórház egyik szárnyából, amely nem biztonságos, egy másik, félig kész szárnyba evakuálták a betegeket. Sziszek városában nem sérült meg senki, a földmozgás azonban itt is súlyos károkat okozott az épületekben.

Az Index.hr hírportál jelentése szerint további öt halottja van természeti katasztrófának. Egy 20 éves férfi, egy apa és fia, valamint egy idősebb férfi és még egy személy. Mind az öten a Glinához közeli Majsko Polje településen haltak meg, rájuk dőlt a ház. Egy embernek pedig még küzdenek az életéért.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő azonnal a helyszínre utazott – tudósított az MTI. A kormányfő a sajtónak úgy nyilatkozott: Petrinjában az épületek nem biztonságosak, ezért a legtöbb ember nem térhet vissza otthonába. „Ez egy igazi tragédia” – mondta.

Konténereket és sátrakat állít fel a katonaság a lakosság részére. A közeli Glina településen is közel kétszázan maradtak biztonságos fedél nélkül.

A nemzeti válságstáb azonnali hatállyal feloldotta a január 8-ig tartó lakhelyelhagyási tilalmat, amelyet a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére rendelt el még december 23-án.

Horvátország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat.

A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, a lakosság egy része elhagyja a fővárost, pánik és rémület lett úrrá köztük.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy utórengésekre kell számítani.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, az Európai Unió Horvátországgal van, és Janez Lenarčič válsághelyzetekért felelős biztos is az országba utazik.

A horvát fővárost és környékét korábban március 22-én rázta meg nagyobb földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott, és több ember megsérült. Az akkori földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A belvárosban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket.

Zágrábban a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezret jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

A keddi földregés harmincszor erősebb volt, mint a tavaszi zágrábi - írta a sajtó.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint

A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint 2020. december 29-én 12 óra 19 perckor 6,3-es magnitúdójú földrengés keletkezett Horvátországban, mintegy 5 kilométeres mélységben. A rengés epicentruma Zágrábtól körülbelül 42 kilométerre délkeletre, a magyar országhatártól közelítőleg 100 kilométerre volt. A fő rengés után várhatók utórengések, amelyek között erősek is lehetnek. A földrengést Magyarország nagy területén is érezte a lakosság.

A Magyar Hang egy bicskei (Fejér megye) olvasója azt írta, „dülöngélt a szék alattam, aztán a teásbögrémen is érzékelhető volt, majd a karácsonyfa-díszek is kilengtek”. Egy másik, budapesti olvasónk azt mondta, „táncolt, ringott az ágy, mint Az ördögűzőben”.

A Facebookra záporoznak a beszámolók, van, ahol egy karácsonyfa mozdul meg a rengés hatására, Dombóváron fél percen keresztül rázkódik a szoba:

https://www.facebook.com/judit.balogh.7773/posts/4261612853853626

https://www.facebook.com/orban.zoltan.3/posts/3800482526663622

Néhány jellemző élmény a Facebookról:

Kórházban dolgozom. 4. emeleten is éreztem. Mintha székbillegést kutyulnál szédüléssel és Parkinsonnal.

12.30-kor a Havanna lakótelepen érezni lehetett elég rendesen.

Rázkodott a karácsonyfa ingott a csillár. Ez nem semmi volt!!!

Pécs, Uránváros, kinyílt minden szekrény, leesett a tükör, rezgett minden.

Igen, mozgott a karácsonyfa, kellemetlen érzés volt, elhagytuk a házat. Hallottam a szomszédok kiabálását.

Komlón is éreztük. Minden mozgott az 5. emeleten, nagyon ijesztő volt.

Az ám mozgott a csillár ,meg a fenyőfa is, a Budai úton. Tolnain 10 emeletes szalagház 4. emeletén jól érezhető volt.

Imbolygott velem az ágy, előszobában zörögtek a kulcsok, a nyitott konyhaajtó nekiütődött a falnak.

Videó Horvátországból:

Székesfehérvár önkormányzatának honlapja szerint káreseményről nem érkezett jelentés Székesfehérváron.

A németországi Flechtingenben lévő szeizmológiai állomás regisztrátumán kiakadt a mutató a földrengés hatására:

Az MTI térképet készített a földrengés epicentrumának elhelyezkedéséről:

Timár Gábor, az ELTE TTK geofizikusa arról is beszélt az Indexnek, hogy további utórengések is várhatók, a hétfői rengés a keddinek végső soron az előrengése volt. Az ELTE Geofizikai Tanszékének egyetemi tanára kifejtette, hogy ezek várhatóan olyanok lesznek, mint ami tegnap volt, tehát akár további károkra is készülni kell. Azt, hogy a további földrengések Magyarországon érezhetők lesznek-e, egyelőre nem lehet kizárni Timár Gábor szerint.

Korábbi cikkünk az MTA sashegyi Szeizmológiai Obszervatóriumából:

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az önök segítségét kéri. A honlapjukon található kérdőívet kitöltve számolhatnak be az önök által érzékelt földrengésről.

Címkék: földrengés