Itthon is kimutatták az omikront

Itthon is kimutatták az omikront

A SARS-CoV-2 koronavírus. Fotó: CDC

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Immáron bizonyítottan jelen van Magyarországon is a legújabb, omikronnak elnevezett, Dél-Afrikából származó koronavírus-mutáció, amit egészségügyi szakmai szervezetek az „aggodalomra okot adó” kategóriába soroltak – közölte a Neumann Labs. Az eddigi két igazolt omikron-variáns által okozott fertőzést a Neumann Labs-ben azonosították, további gyanús eseteket pedig még vizsgálnak. A vizsgálat eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítették.

A közleményben felidézték, hogy idén novemberben a tudósok egy sokszorosan mutálódott koronavírus „szupervariánst” találtak Dél-Afrikában. Az új SARS-CoV-2 vírus omikronnak elnevezett legújabb mutációja, amit a WHO, az Egészségügyi Világszervezet aggasztónak ítélt, azonosítása óta Európa számos országában jelen van már. A variánst pedig immáron Magyarországon is azonosították.

A magyar cég diagnosztikai laboratóriumában idén bevezetett új PCR-tesztje a napokban bizonyítottan kimutatta az omikron koronavírus-variáns jelenlétét. A mutáció egy házaspárt fertőzött meg, melynek tagjai nem voltak külföldön, így bizonyosan itthon kapták el a betegséget. A házaspár igazolt omikron-fertőzése mellett a magyar labor további gyanús eseteket is vizsgál.

A közleményben azt is kiemelik, hogy noha az omikron-variáns kapcsán felröppent a hír, hogy kialakult egy olyan változata, amelyet a PCR-tesztek nem mutatnak ki, ez nem igaz. Azt írták, hogy a PCR-tesztek bizonyosan képesek megbízhatóan azonosítani a koronavírus omikron-variánsát is.

– Csak idő kérdése volt, hogy a Dél-Afrikából származó legújabb koronavírus-változat, az omikron hazánkat is elérje. Laboratóriumunk eddig két vizsgált személy esetében mutatta ki bizonyítottan az omikron-variáns jelenlétét, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítettek. Mindez feltehetőleg azt is jelenti, hogy ez a variáns több embert megfertőzhetett már hazánkban – hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője. 

Délután Müller Cecília országos tiszti főorvos is mikrofon elé állt, ahol az M1 és a TV2 kamerái előtt elmondta, hogy két laboratóriumi mintában mutatták ki az omikron variánst, de egyelőre több esetet nem fedtek fel. Hozzátette: Európában már közösségi terjedést mutat az omikron variáns, így várható volt, hogy Magyarországon is megjelenik ez a törzs. Müller Cecília megjegyezte: ettől függetlenül egyelőre egyértelműen a delta variáns az uralkodó, csaknem 100 százalékban ez okozza a megbetegedéseket. Az M1 Híradójában az hangzott el, hogy az egyik fertőzöttnek enyhe tünetei vannak, a másik középsúlyos állapotban van és kórházban ápolják.

Címkék: omikron, Neumann Labs

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.