Iványi a MET bejegyzett egyházi státuszáról: „politikai döntés szükséges a továbblépéshez”

Iványi a MET bejegyzett egyházi státuszáról: „politikai döntés szükséges a továbblépéshez”

Iványi Gábor és a házkutatást végző NAV-ellenőrök 2022. február 21-én (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Politikai döntésre lenne szükség ahhoz, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) a bejegyzett egyházi státuszból továbblépjen – mondta lapunk érdeklődésére Iványi Gábor lelkész, a MET vezetője. A lelkészt annak apropóján kérdeztük, hogy a Magyar Evangéliumi Testvérközösség mai közlése szerint tizenegy év után visszakapta egyházi státuszát.

Iványi Gábor elmondta, a Fővárosi Törvényszék döntött az egyházi státusz visszaadásáról. E döntést követően keresték meg levélben Semjén Zsolt egyházpolitikáért is felelős miniszterelnök-helyettest annak érdekében, hogy az állam közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást kössön a MET-tel. Semjén válaszára azonban két hónapja hiába vár a közösség. Ha nem válaszol, akkor lehetőségünk lesz a strasbourgi bírósághoz fordulni – mondta a lelkész.

Mint arról beszámoltunk, a MET-et és több másik magyarországi egyházat 2011-ben egyeztetés nélkül fosztottak meg egyházi státuszuktól. A MET ezek után perelt, először 2013-ban, az Alkotmánybíróságon nyert a magyar állam ellen. Miután az állam nem tartotta be az ítéletet, később a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, amely a javukra ítélt, ám ennek ellenére sem módosított a kormány. A MET végül 2021 februárjában kapta vissza azt a technikai számot, amivel újra tudnak egy százalékos adófelajánlásokat fogadni – idézte fel az előzményeket a Hvg.hu.

A „bejegyzett egyház” státusz a jelenlegi egyházi törvény szerint a harmadik fokozat: a legmagasabb a vallási tevékenységet végző egyesület, a második a nyilvántartásba vett egyház, a harmadik pedig a bejegyzett egyház.