Iványi Gábor: A demonstrációt befejeztük, de a tiltakozást folytatjuk!

Iványi Gábor: A demonstrációt befejeztük, de a tiltakozást folytatjuk!

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszaszerelték Iványi Gáborék MÁV-telepi iskolájában a gázórát szerdán, így az emiatt folytatott demonstrációt befejezik. Ugyanakkor a tiltakozást folytatják, követelik, hogy azt a pénzt, amit az elmúlt négy évben a magyar állam kivett az egyesület és a fenntartó egyház kasszájából, ami összesen 6 milliárd forint, azt fizessék meg – jelentette be maga Iványi, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője jelentette be egy sajtótájékoztatón szerdán. Iványi hangsúlyozta, az alkotmánysértő módon elvett jogaikat is kérik vissza, amiket sokkal kevésbé jelentős egyházak már visszakaptak. Velük együtt ugyanis legalább 70 közösség esetén mondták ki, 2012 január 1-ig visszmenőleg vissza kell adni az egyházi státuszukat.

Az adományozóknak hála 60-70 millió forintnyi összeget kaptak, ebből 20 milliót adtak konkrétan a közüzemi számlák rendezésére, ezt meg fogják tenni. A többiből pedig azokat a tartozásokat rendeznek, amiket más beszállítóknál halmoztak fel.

Iványi megemlítette az SZFE hallgatóit is. Szerinte a diákoknak más a helyzetük, mint nekik, ők nem elégedhetnek meg Vidnyánszky távozásával, „mert akkor újabb kis Vidnyánszkyk jönnek”, tehát csak azért küzdhetnek, hogy az egyetem kapja vissza az önrendelkezését, ők viszont eredménynek tekinthetik, hogy visszakapcsolták a gázórákat.

Iványi hangsúlyozta, ott állnak azok mellett az egyházi és más civil szervezetek mellett is, amelyek szenvedik „ennek az öntörvényű, erőszakos egypártrendszernek önkényét”, ilyen szervezetként említette például az L. Ritók Nóra vezette Igazgyöngy Alapítványt vagy az Ámbédkár Iskolát, akiktől szintén elvett támogatást az állam.

A sajtótájékoztató végén megjelent Demszky Gábor korábbi főpolgármester, aki arról kezdett beszélni, hogy ő maga is vitt élelmiszert Iványiéknak a demonstráció alatt, ám az Oltalom internetes közvetítéséből nehezen lehetett érteni a szavait.