Iványi Gábor: A kereszténység nevében végeznek keresztényüldözést

Iványi Gábor: A kereszténység nevében végeznek keresztényüldözést

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szolidaritási perselyből segítik ki havi 50-100 ezer forinttal azokat a munkatársakat, akiknek az elvonások miatt nem tudnak bért fizetni. Több munkatársuk nem sokkal él jobban, mint az ellátottak, mégis kitartanak az intézményekben – számolt be róla Kompország című műsorunkban Iványi Gábor. A lelkész, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője úgy fogalmazott, négy évtizedes munka után próbálja a „rendszerváltó” Fidesz rákényszeríteni őket arra, hogy lényegében kezdjék a nulláról. Maga a bejegyzett egyházi státusz – melyet épp egy éve kapott meg a MET – nem állítja helyre azt az állapotot, ami 2010 előtt volt. Azokban az időkben, amikor még nem vonták el jogaikat, nem is keletkezett adósságuk, nulla körüli állapotra tudták kigazdálkodni a munkát.

Azóta sem adtak fel sem idősotthont, sem egészségügyi intézményt, sem iskolát, de sokkal kevesebb pénzből kell kigazdálkodniuk a fenntartást. Gyerekeket kitenni az iskolákból, szűkíteni az ellátást mégsem akarnak, hiszen – magyarázta Iványi Gábor – olyan emberekről van szó, akik másnak nem kellenek, akik máshol nem kapnának olyan oktatást, ellátást, mint náluk.

Orbán Viktorral körülbelül húsz évvel ezelőtt beszélt utoljára, nincs olyan „felület”, ahol értekezni tudnának. Ha lenne erre lehetősége, szembesítené a törvénytelenségekkel, amiket velük szemben elkövettek státuszuk, joguk, normatívájuk csorbításával. – Álmomban nem gondoltam volna, hogy ilyen világ tér vissza Magyarországra. A kereszténység nevében végeznek keresztényüldözést – fogalmazott. Ha találkoznának, szembesítené a miniszterelnököt azzal is, hogy gyökeresen megváltozott, ami önmagában még nem lenne baj, ha ez nem párosulna törvénytelenséggel, antidemokratikus intézkedésekkel. Magáról a Fideszről Iványi azt mondta, nem nevezné jobboldali pártnak, mert az identitása nem meghatározható, színe váltó társaság.

Nem hallgathatunk, el kell mondanunk a véleményünket, különben csak a propaganda jut el az emberekhez. Akkor sem lehet csendben maradni, ha pontosan tudjuk, aki nem igazodik a hatalomhoz, annak lejáratás, megvonás lesz a része: „Aki nem üvölt együtt a sakálokkal, célkeresztbe kerül”. Megdöbbenti, tette hozzá, hogy a szeretett magyar népének jelentős része ilyen mélyre süllyedt, hogy például a rezsicsökkentés hazugsága miatt felad olyan eszményeket, mint például – az orosz-ukrán háború megítélésében – a szolidaritás.