Iványi Gábor, Bodrogi Gyula, Keleti Ágnes, Adamis Anna és Novák Ferenc is Budapest díszpolgára lett

Iványi Gábor, Bodrogi Gyula, Keleti Ágnes, Adamis Anna és Novák Ferenc is Budapest díszpolgára lett

Gy. Németh Erzsébet, iványi Gábor és Karácsony Gergely 2021. november 17-én (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapest a nemzet fővárosa, amelynek jövője nem múlhat pártszimpátián és önös hatalmi érdekeken – jelentette Karácsony Gergely főpolgármester, amikor a főváros napja alkalmából díszpolgári címeket és elismeréseket adott szerdán Budapesten.

A főpolgármester úgy fogalmazott: Budapest hídfőállás, sziget egy olyan közegben, ahol a hatalom ismét teljes központosítására törekszik, és politikai sikerét a valósághajlítás mellett frusztrációra, félelemre, az önzésre és a bezárkózásra akarja alapozni. „Ám Budapest megvédi magát az önös hatalmi érdekekkel szemben, és a hegemóniára törő hatalomnak nincs esélye maga alá gyűrni a várost” – tette hozzá.

Karácsony Gergely azt mondta: régen úgy védték meg a városokat, hogy falakat építettek köréjük. „Ma viszont úgy védjük meg a várost, hogy lebontjuk a falakat, amit a gyűlöletből, hazugságból és a kevesek kiváltsága érdekében emelnek a szabadság, az igazság és a többség útjába” – közölte. Hangsúlyozta, a város vezetése nem enged abból, hogy Budapest zöld, élhető, szolidáris és biztonságos hely legyen. Akkor sem adja fel ezeket a célokat a város, ha most minden korábbinál nehezebb anyagi körülmények között kell megvalósítania. Ugyanis minden támadásnak ellenáll a szabadság és a város szeretete, ami minden különbözőségük ellenére összeköti a lakosait – fűzte hozzá.

Budapest ebben a helyzetben is halad előre – folytatta a főpolgármester, kiemelve, ennek a haladásnak a letéteményesei azok, akik teljesítményükkel hozzájárulnak a haladáshoz, világlátott tervezők, bátor művészek, elszánt újítók, jó ügyeket felkaroló vállalkozók és az egyszerű becsületes munkásemberek is. Közölte: olyanok kezében van a holnap kulcsa, akik ma gyakran ellenszélben tudnak maradandót alkotni, akik friss gondolatokat tudnak megfogalmazni, így sokat tesznek Budapestért. Nekik fejezi ki a főváros napja alkalmából a háláját a város, mert munkájuk, szakértelmük és lelkesedésük pajzsot emel minden ártó szándékkal szemben – mondta ünnepi beszédében Karácsony Gergely.

A főváros díszpolgári címet adományozott Adamis Anna dalszövegírónak, költőnek, Bíróné Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznak, Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színművésznek, Iványi Gábor lekésznek, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnökének és Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfusnak. Posztumusz díszpolgári címet adományoztak Ráday Mihály Kossuth-díjas operatőrnek, Perczel Anna építésznek és Tandori Dezső Kossuth-díjas költőnek.

Pro Urbe Budapest díjat kapott Hernádi Judit és Máté Gábor színművész, Pintér Béla író, rendező, Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, a Fészek Művészklub, valamint „Beke” Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnök-menedzsere.

Ezen kívül az ünnepi ülésen Budapest-díjat, Zalabai Gábor-díjat, Dr. Barna Sándor-emlékérmet, Papp László Budapest Sportdíjat és a Főváros Szolgálatáért Díjat is átadtak a kitüntetetteknek. A díjazottak névsora itt olvasható.

(MTI)