Iványi Gábor: E tragédia erkölcsi ódiuma a miniszterelnöké

Iványi Gábor: E tragédia erkölcsi ódiuma a miniszterelnöké

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Momentán nincs a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek 246 milliója, de az állam ennél sokkal többel tartozik nekik – mondta el Iványi Gábor a 24-nek adott interjújában. Mindezt azok után, hogy az adóhatóság az említett köztartozás miatt rátette a kezét az egyházközösség bankszámlájára.

Iványi hozzátette, ők viszont nem kívánják, hogy úgy kezeljék a munkavállalóikat, mint az évi ötszázmillióig járulékmentességet élvező focistákat. Tehát most is ki akarják fizetni a NAV-hátralékot. Kifejtette, a kezdetektől példamutatóan jártak el, 2010-ig semmi köztartozásuk nem volt, de amint a Fidesz-KDNP hatalomra került, „jogsértően elorozta az egyházi státuszunkat, elzárt a személyi jövedelemadók egy százalékától, az egyházi pályázatoktól, a kiegészítő támogatásoktól. Folyamatosan perelünk, mi mást tehetnénk.”

A legutóbb 2017-ben ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága hárommillió eurót, akkori árfolyamon 935 millió forintot, az első dolguk pedig az volt, hogy lenullázzák az adóhatóság felé fennálló mínuszokat. Iványi szerint sanyargattatásban telnek az éveik, amibe bele is keseredik az ember.

Kifejtette, az éves kiadásuk nagyjából ötmilliárd forint, amiből kettőt elvesz, illetve nem ad oda a magyar állam. A különbözetet „hadigazdálkodással” hidalják át, „vagy a számlákat rendezzük, vagy eszünk.”

„E tragédia erkölcsi ódiuma a miniszterelnöké. Ma Magyarországon mindenben ő dönt, ebben is” - jelentette ki az interjúban Iványi, aki egyébként maga keresztelte még Orbán Viktor első két gyermekét. – A konfliktus gyökere az, hogy a bárány, amikor 1998-ban miniszterelnök lett, el akarta takarítani a múltját, s mindazokat, akik tanúi voltak az ő tündérmeséje kezdeti fejezeteinek. Megjegyzem, én nemcsak neki szóltam be, hanem bármely miniszterelnöknek, ha szegényellenes törvényt alkotott. Szónokoltam balos kormányfő ellen is Miskolcon, amikor kitalálta, hogy az állam csak munkáért ad pénzt – mondta Iványi, aki szerint „nem fogják fel, hogy nem bennünket rövidítenek meg, hanem azokat a gyerekeket, akik hétfő reggel korgó gyomorral érkeznek az iskoláinkba, mert péntek este óta alig jutottak táplálékhoz.”

Szintén szerdai hír, hogy Iványiék azonnali jogvédelmet kérnek, erről itt írtunk.